România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România nu poate deveni independentă energetic

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 12.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Se mai prăbușește un mit mult vehiculat în ultima vreme. Specialiștii atrag atenția: România nu are cum să fie independentă energetic, cel puțin din perspectiva necesarului de gaze naturale.
BUCUREȘTI, 12 sep -Sputnik. În câțiva ani, România va avea din nou nevoie să cumpere gaze naturale de pe piața externă, căci nici producția din Marea Neagră, nici producția internă, nu vor putea acoperi necesarul intern de consum.
România va avea nevoie, la nivelul anilor 2027-2028, de 4-5 miliarde metri cubi de gaze în plus faţă de producţia din Marea Neagră, gaze care vor veni din import şi din terminalele de LNG din Marea Neagră, a declarat, luni, directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
"Eu vă spun, undeva în 4-5 ani de zile, pe măsura şi a declinului producţiei interne, atât la OMV Petrom cât şi la Romgaz, care este un declin natural - azi producţia României este undeva la 9 miliarde mc de gaze - nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde mc, nu vor satisface necesarul României", a spus Sterian la "Simpozionul Român al Energiei - SIREN 2023", organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Acesta a explicat că, în prezent, consumul de gaze este 10-11 miliarde metri cubi, iar prin noile racordări la gaze ale unor localităţi se vor adăuga încă 3-4 miliarde mc. De asemenea, cu consumul de gaze al centralei de la Mintia, de 2,5 miliarde mc, cu centrala de la Iernut, în momentul în care se vor finaliza lucrările, cu un consum de circa 1 miliard de metri cubi, şi încă 1,5 miliarde mc la Işalniţa şi Turceni, ne vom apropia de 20 miliarde metri cubi consum.

Directorul general al Transgaz a mai subliniat că în această estimare trebuie ţinut cont şi de faptul că Azomureş sau Alro Slatina şi-ar putea relua oricând activitatea, dar şi de alte investiţii "care sunt mari consumatoare de gaze".
Fluxul de știri
0