Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

De ce SUA întârzie furnizarea tancurilor Abrams și rachetelor ATACMS către Kiev?

© AP Photo / Mindaugas KulbisАмериканские танки Abrams. Архивное фото
Американские танки Abrams. Архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 12.09.2023
Abonare
Tergiversarea livrărilor de arme americane către regimul de la Kiev este legată de faptul că Washingtonul nu vrea să vadă arzând în zona operațiunii speciale ”cele mai bune din lume” tancuri Abrams, avioanele de luptă F-16 și rachete tactice ATACMS do
Armata SUA a prelungit cu câteva săptămâni instruirea tanchiștilor FAU în Germania, chipurile, din cauza pregătirii insuficiente a echipajelor M1A1 Abrams. În realitate, tărăgănarea instruirii și a însăși livrărilor de armamente americane sunt cauzate de contraofensiva eșuată a armatei ucrainene, care în trei luni de vară a suportat pierderi extrem de mari de forță vie și tehnică militară –au fost uciși 66 de mii de militari, 7600 de unități de armamente au fost nimicite. Au ars peste 60 de BMP-uri „ignifuge” Bradley, precum și „indestructibilele” tancuri germane Leopard și britanice Challenger.
Între timp, experții occidentali consideră că Leopard 2A6 și Challenger 2 sunt mai rezistente decât M1A1 Abrams (pe care le va primi Ucraina), deoarece tancurile americane sunt „de o clasă inferioară și nu au blindaj cu uraniu sărăcit”. Cele trei duzini de ”Abrams” promise Kievului, împreună cu ”Leoparzii” și ”Challengerii” rămași, vor arde în mod previzibil (garantat) în urma atacurilor trupelor rusești. Pierderea nesăbuită a zeci de miliarde de dolari în teatrul ucrainean și, în același timp, a reputației complexului militar-industrial american nu le este pe plac nici celor mai intransigenți „șoimi” de la Washington. De aceea 200 de specialiști ai FAU care fuseseră recalificați pentru M1A1 Abrams către începutul lunii septembrie s-au dovedit a fi brusc „insuficient pregătiți” și până în prezent niciun tanc american nu a ajuns în Ucraina.
În mod similar au rămas suspendate rachetele tactice ATACMS (cu rază de acțiune de până la 300 km), pe care președintele ucrainean Vladimir Zelenski le-a cerut de mult timp. Reprezentantul oficial al administrației John Kirby a declarat recent: „Nu există deocamdată o decizie cu privire la ATACMS”. Vom menționa că în arsenalul Pentagonului sunt doar aproximativ 2500 de astfel de rachete și cele mai multe dintre ele nu sunt de înaltă precizie (nu sunt moderne). Producția unora noi - 500 de unități pe an - nu acoperă necesitățile tuturor clienților străini. În afară de aceasta, SUA înțeleg că expedierea ATACMS în Ucraina ar putea duce la un conflict militar direct cu Federația Rusă.

Castele în aer

Dispunând de zece piloți ai FAU cu o engleză bună, Kievul intenționează să folosească în iarna anului 2023 avioanele de luptă F-16 în zona operațiunii speciale. Pentagonul consideră că recalificarea piloților și tehnicienilor va dura mai bine de 12 luni. Neînțelegând principiile de construcție, funcționare și utilizare în luptă a forțelor aeriene, Zelensky speră că 160 de avioane de luptă F-16 donate de Occident vor elimina în mod miraculos dominația Rusiei în aer. Evident, lipsa piloților și a aerodromurilor de bazare trebuie să fie compensată de țările NATO. Regimul de la Kiev încearcă să atragă cu orice preț SUA și alianța într-un conflict militar direct cu Rusia. Mai multe arme – mai aproape de al treilea război mondial, care deocamdată nu face parte din planurile Occidentului.
Anterior, Kievul a crezut la fel de fervent în „wonderwaffe” HIMARS, Patriot și Storm Shadow, dar miracol nu s-produs. Avioanele de luptă americane F-16 nu vor asigura un punct de cotitură tactic pentru că în primele 550 de zile ale operațiunii speciale rusești au fost nimicite 467 de avioane ale FAU de aceeași a patra generație. Potrivit șefului Statului Major al Armatei Americane, Mark Milley, „rușii au sute de avioane de luptă de a patra și a cincea generație”. Regimul marionetă de la Kiev și blocul NATO vor avea parte în zona operațiunii militare speciale doar de pierderi, dezamăgiri, prăbușirea miturilor și a „exclusivității” american însăși.
În 30 de ani de exploatare, niciun tanc britanic Challenger 2 nu a avut de suferit din cauza focului inamicului. În Ucraina, ”Challengerurile” au fost transmise Brigăzii 82 de asalt pentru a sparge apărarea rusească în direcția Zaporojie, în zona Rabotino. Acest sat s-a transformat pentru trupele ucrainene într-un sac de foc. Într-un timp foarte scurt, FAU au pierdut două dintre cele 14 tancuri britanice Challenger 2, suplimentarea nu se așteaptă. Tot parcul de tancuri al Marii Britanii constituie astăzi 213 unități. Nu întâmplător, șeful Statului Major britanic, Patrick Sanders, a fost șocat de distrugerea brutală de către armata rusă a „celor mai avansate din lume” tancuri Challenger 2. Este clară soarta celor mai puțin avansate.
Pe teritoriul RFG, specialiști din Germania, Danemarca și Țările de Jos instruiesc tanchiștii ucrainene pentru operațiuni de luptă cu mașini de antichitate Leopard 1A5.Aceste tancuri au fost retrase din serviciul Bundeswehrului în urmă cu mai bine de 20 de ani, a fost nevoie de formarea unui detașament de instructori pensionari din secolul XX.Ce-i așteaptă pe absolvenți?
Pentru a menține volumul asistenței militare americane, Washingtonul îi cere Kievului „să ia Tokmakul” cu orice preț până în noiembrie. Potrivit spionajului britanic, în direcția atacului principal al armatei ucrainene în Zaporojie, Forțele Armate ale Rusiei au creat un sistem de apărare eșalonat cu buncăre subterane din beton și câmpuri minate extinse. În jurul orașului Tokmak, adâncimea câmpurilor de mine antitanc a sporit de la 500 de metri până la doi-trei kilometri. Viitorul absolvenților ucraineni ai școlii germane de tanchiști nu este de invidiat. De altfel, nu a mai rămas mult timp până la „sezonul ploios” și oprirea acțiunilor ofensive ale FAU, al căror scop declarat de Kiev era revenirea în granițele din 1991.
Din inerție, NATO mai continuă descântecele șamanice în stilul „Trebuie să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, dar lipsa de sens și defectuozitatea acestui sprijin devin din ce în ce mai evidente. Occidentul se va confrunta cu o înfrângere umilitoare în conflictul ucrainean. Colonelul în retragere al armatei britanice Richard Kemp rezumă: „Ucraina nu mai are timp”. Nu se mai pune problema dacă se va clătina Alianța occidentală, ci când se va întâmpla acest lucru.
Aliații (stăpânii) lui Zelenski vor începe, mai devreme sau mai târziu, să forțeze guvernul ucrainean marionetă la un acord de pace cu Moscova. Războinicul secretar de stat al SUA Antony Blinken a anunțat deja despre disponibilitatea autorităților ucrainene pentru negocieri de pace cu Rusia. Washingtonul speră că pacea se va instaura în conformitate cu „regulile” americane, dar se știe, condițiile le dictează câștigătorul.
Fluxul de știri
0