Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comisia Europeană, despre interdicția de intrare a rușilor în UE cu transportul personal

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimedia5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе
5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 12.09.2023
Abonare
Comisia Europeană: interdicția de intrare a mașinilor rusești în UE este în vigoare din 2022
BUCUREȘTI, 12 sep - Sputnik. Interdicția importului de mașini din Rusia în UE este în vigoare de mult timp și nu are legătură cu explicația CE publicată săptămâna trecută, iar statele uniunii trebuie să monitorizeze ele însele respectarea măsurilor restrictive, a declarat pentru RIA Novosti, reprezentantul Comisiei Europene, Daniel Sheridan Ferri."
„În pofida faptului că clarificarea (a Comisiei Europene - nota editorului) a fost publicată săptămâna trecută, interzicerea corespunzătoare a importurilor în UE este în vigoare de mult mai mult timp. Întrucât aplicarea sancțiunilor UE este încredințată statelor membre UE, ei sunt cei care trebuie să se asigure că regulile UE sunt respectate”, a spus el.
Potrivit interlocutorului agenției, decizia cu privire la situația cu mașinile cetățenilor ruși care au intrat în UE înainte de publicarea noilor recomandări CE „ar trebui să fie luată de autoritățile competente din țările uniunii”.
Cu o zi înainte , Comisia Europeană a confirmat că este interzisă conducerea mașinilor înmatriculate în Rusia în țările UE.
În același timp, CE a mai indicat luni că țările UE nu ar trebui să împiedice importul pe teritoriul european a bunurilor personale obișnuite ale rușilor, precum îmbrăcăminte și produse de igienă, dacă acestea nu sunt articole de lux. Explicația Comisiei Europene, în special, a dat naștere la zvonuri că turiștii ruși nu pot aduce obiecte personale în UE, inclusiv șampoane și hârtie igienică.
Recent, în Germania au devenit mai frecvente cazurile de confiscare de către vameși a mașinilor cu numere de înmatriculare rusești. Proprietarii lor sunt acuzați că au încălcat legea țării privind comerțul exterior și reglementările Consiliului European care interzic transportul de mărfuri care ar putea aduce „beneficii semnificative Rusiei și ar putea afecta destabilizarea Ucrainei”. Mai mult, reprezentantul Ministerului German al Finanțelor nu a putut explica modul în care circulația privată ar putea face obiectul acestei reglementări și a recomandat ca în cazul confiscării ilegale a mașinilor să se facă dreptate prin instanțe.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a numit confiscarea mașinilor private de la ruși un abuz din partea autorităților și a dat asigurări că Moscova nu va lăsa acțiunile Berlinului fără răspuns.
Restricții stricte asupra rușilor se aplică și în Finlanda. Astfel, oamenii de afaceri au voie să intre, dar tranzitul în alte țări este interzis. Iar proprietarii trebuie să dovedească polițistului de frontieră că prezența lor este necesară, de exemplu, pentru repararea proprietății. În același timp, colonelul finlandez Janne Mäkitalo a susținut că imobilele rusești reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, deoarece pe teritoriul său ar putea fi create depozite cu arme, inclusiv rachete antitanc și antiaeriene.
În plus, autoritățile finlandeze au confiscat deja bunuri în valoare de aproximativ 189 de milioane de euro de la ruși sub sancțiuni.
Fluxul de știri
0