Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

"Presimțire." Zelenski s-a îndoit de sinceritatea sprijinului occidental

© AP Photo / Efrem LukatskyПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2023
Abonare
Zelenski a spus că a început să se îndoiască de sinceritatea sprijinului Occidentului pentru Kiev
BUCUREŞTI, 11 sept – Sputnik. Vladimir Zelenski, într-un interviu acordat revistei British Economist , a spus că a început să se îndoiască de sinceritatea unora dintre partenerii occidentali ai Ucrainei, care susțin că o vor susține mereu.
„Am acest sentiment când le citesc, aud și văd în ochii lor (când ei spun): „Vom fi mereu cu tine”... Dar văd că el sau ea nu este aici, nu cu noi”, a declarat Zelenski.
După cum notează publicația, Zelenski a mai spus că guvernul ucrainean va trebui să transmită cetățenilor săi perspectiva unei „economii complet militarizate” dacă țara se confruntă cu un conflict de uzură. El nu a precizat cum vor face autoritățile acest lucru. Potrivit publicației, Zelenski a spus că este pregătit din punct de vedere moral pentru tranziție, dar va discuta această idee cu poporul ucrainean doar dacă slăbiciunea în ochii partenerilor occidentali devine o „tendință”. Zelenski crede că un astfel de moment nu a sosit încă.
Contraofensiva ucraineană a început pe 4 iunie. Kievul a trimis în luptă brigăzi antrenate de NATO și înarmate cu echipamente occidentale, inclusiv tancurile Leopard, care au făcut publicitate pe scară largă - ulterior, filmările cu vehiculele care ardeau pe câmpul de luptă au făcut rezonanță în Occident.
Trei luni mai târziu, președintele rus Vladimir Putin a declarat: „contraofensiva” nu numai că este blocată, „este un eșec”. Potrivit ministrului Apărării , Serghei Şoigu , forţele armate ucrainene nu şi-au atins obiectivele în niciunul dintre domenii. Cel mai tare dintre ei este Zaporojie, lângă micul sat Rabotino, unde Ucraina a adus în luptă brigăzi cu pregătire occidentală din rezerva strategică.
Potrivit Ministerului rus al Apărării la începutul lunii septembrie, de la începutul „contraofensivei”, Forțele Armate ucrainene au pierdut peste 66 de mii de oameni și 7,6 mii de arme, inclusiv tancuri germane Leopard, AMX franceze și infanterie americană Bradley, vehicule de lupta. Au apărut rapoarte despre primul tanc britanic Challenger 2 distrus.
Mass-media occidentală notează în special eficiența câmpurilor minate ale Forțelor Armate Ruse. În acest context, secretarul de stat al SUA Antony Blinken și -a exprimat opinia că ofensiva forțelor armate ucrainene va continua „pentru mai multe luni”, iar Statele Unite au început să furnizeze muniții cu dispersie pentru Kiev. Deși, potrivit experților intervievați de RIA Novosti, aceștia nu sunt capabili să schimbe radical situația.
Rusia a trimis anterior o notă țărilor NATO cu privire la livrările de arme către Ucraina. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a remarcat că orice marfă care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia. El a subliniat că Statele Unite și NATO sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, inclusiv nu numai prin furnizarea de arme, ci și prin antrenarea personalului din Marea Britanie , Germania , Italia și alte țări.
Fluxul de știri
0