Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Comisia Europeană: intrarea rușilor în UE cu mașina personală este supusă sancțiunilor

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimedia5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе
5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2023
Abonare
Comisia Europeană: Țările UE pot decide în mod independent cum să interpreteze sancțiunile împotriva mașinilor înmatriculate în Rusia
BUCUREŞTI, 11 sept – Sputnik.Țările UE pot decide în mod independent cum să interpreteze sancțiunile împotriva mașinilor înmatriculate în Rusia, a declarat Comisia Europeană într-o explicație pentru ziarul RBC .
"Sancțiunile sunt implementate de statele membre UE. Astfel, fiecare autoritate națională trebuie să asigure (în felul său) respectarea sancțiunilor", se spune în mesaj.
După cum a clarificat departamentul, se introduce și o interdicție privind achiziționarea, importul sau transferul către Uniunea Europeană a mărfurilor produse sau aduse din Rusia , dacă acestea sunt enumerate pe lista de sancțiuni numărul XXI.
Duminică, Comisia Europeană a confirmat că este interzisă intrarea în țările UE cumașinile înmatriculate în Rusia și transportul anumitor bunuri personale.
Recent, cazurile de confiscare de către vameșii de mașini cu numere de înmatriculare rusești au devenit mai frecvente în Germania . Proprietarii lor sunt acuzați că au încălcat legea țării privind comerțul exterior și reglementările Consiliului European care interzic transportul de mărfuri care ar putea aduce „beneficii semnificative Rusiei și ar putea afecta destabilizarea Ucrainei”. Totodată, reprezentantul Ministerului German de Finanțe nu a putut explica modul în care circulația privată ar putea face obiectul acestei reglementări și a recomandat ca în cazul sechestrului ilegal al unui autoturism să se facă dreptate prin instanțe.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a calificat confiscarea mașinilor private de la ruși drept un abuz și a dat asigurări că Moscova nu va lăsa fără răspuns acțiunile Berlinului.
Restricții stricte pentru cetățenii ruși se aplică și în Finlanda . Astfel, oamenii de afaceri au voie să intre, dar tranzitul în alte țări este interzis. Proprietarii de imobile trebuie să dovedească polițistului de frontieră că prezența lor este necesară, de exemplu, pentru repararea proprietății. În același timp, colonelul finlandez Janne Mäkitalo a susținut că imobilele rusești reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, deoarece pe teritoriul său ar putea fi create depozite cu arme, inclusiv rachete antitanc și antiaeriene.
În plus, autoritățile finlandeze au confiscat deja bunuri în valoare de aproximativ 189 de milioane de euro de la cetățenii ruși sub sancțiuni.
Fluxul de știri
0