Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Un diplomat rus dezvăluie cât timp va dura până la inaugurarea monedei comune BRICS

NDB logo - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2023
Abonare
Țările BRICS se îndreaptă spre înființarea unei monede unice, dar este un proces lung și „nu ușor”, a spus un oficial al Ministerului rus al Afacerilor Externe.
BUCUREŞTI, 10 sept – Sputnik.Urmărind independența faţă de dolar în relaţiile comerciale, țările BRICS optează adesea pentru folosirea monedelor naționale. Astfel, în schimburile sale cu China, Rusia folosește yuanul și monede locale în tranzacţiile comerciale cu anumite țări arabe.
„Acest proces are deja un caracter destul de global”, a declarat șeful Departamentului pentru Cooperare Economică al Ministerului rus de Externe, Dmitri Biritcevski, la TV BRICS.
În ceea ce privește apariția unei monede comune a BRICS, va fi nevoie de timp, a spus diplomatul rus.
„Ideea este încă la începutul aplicării sale” și este promovată de Brazilia și susținută de Rusia. O monedă unică este un plan care poate fi implementat în viitor. Calea către aceasta nu este rapidă sau ușoară. Dar sunt sigur că vom ajunge acolo, pentru că nu ne putem rămâne la un singur lucru. Trebuie să ne diversificăm constant”, a spus Biritcevski, citat de Sputnik Africa.
După recentul summit BRICS de la Johannesburg, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a estimat că, în această etapă, trecerea la o monedă comună este destul de problematică în absența unei experiențe în afara sistemului dolarului. Cu toate acestea, potrivit ministrului, o astfel de experiență se va amplifica datorită schimburilor în monede naționale cu mai mulți parteneri, precum Iran, India sau China.
Fluxul de știri
0