Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Elon Musk explică motivul pentru care a restricţionat utilizarea StarLink de către Kiev

© AP Photo / John RaouxИлон Маск
Илон Маск - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2023
Abonare
Antreprenorul american a spus că a limitat utilizarea de către Ucraina a serviciului de comunicaţii prin satelit StarLink, deoarece a vrut să „ajute oamenii, nu să-i omoare”.
BUCUREŞTI, 10 sept – Sputnik. Miliardarul Elon Musk a fost criticat de Kiev după ce a dezvăluit că a împiedicat un atac major de către Ucraina asupra Marinei ruse din Marea Neagră, în apropiere de Crimeea.
„Vreau să ajut oamenii, nu să-i omor”, a scris antreprenorul pe pagina lui de X, ca răspuns la o postare, potrivit Sputnik.
Antreprenorul a confirmat și cuvintele jurnalistului și biografului american William Isaacson. Acesta a scris o biografie a omului de afaceri, care urmează să fie publicată, și a dezvăluit inițial informațiile despre blocarea StarLink.
„Pentru a clarifica chestiunea referitoare la StarLink: ucrainenii credeau că acoperirea a fost activată până la Crimeea, dar nu era aşa. Au cerut lui Musk să activeze [serviciul] pentru a comite atacul lor cu drone marine asupra flotei rusești. Musk nu a permis acest lucru pentru că a crezut probabil, pe bună dreptate, că asta ar provoca un război major”, a lămurit autorul.
„Niciodată, nici eu, nici altcineva de la SpaceX nu a promis să acopere Crimeea. În plus, condițiile noastre legate de utilizarea serviciului interzic în mod clar StarLink vreo acțiune militară ofensivă, întrucât suntem un sistem civil, prin urmare, au cerut ceva care era interzis în mod expres”, a confirmat Elon Musk.
Serviciul de internet de Satellite StarLink, operat de SpaceX, deținut de Musk, a fost dislocat în Ucraina, la scurt timp după începerea operațiunii militare rusești în februarie 2022.
În 2022, Elon Musk a tăiat comunicațiile satelitului Starlink pentru forțele armate ucrainene pentru a le împiedica să atace Crimeea.
Potrivit lui William Isaacson, drone subacvatice ucrainene erau deja în apropierea navelor rusești când s-a pierdut conexiunea Starlink. Dronele și-au încheiat cursa în mare, fără a provoca daune țintelor.
Fluxul de știri
0