Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Declarația G20 privind Ucraina, o „lovitură pentru țările occidentale”

© AFP 2024 / SAJJAD HUSSAING20 summit logo
G20 summit logo - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2023
Abonare
Declarația liderilor Summit-ului G20 din India este o lovitură pentru Occident, relatează un ziar britanic de afaceri, adăugând că acest lucru evidențiază lipsa consensului global în sprijinul Kievului.
BUCUREŞTI, 10 sept – Sputnik.Sâmbătă, liderii G20 au afirmat, în declarația liderilor Summit-ului de la New Delhi, că au opinii și evaluări diferite ale conflictului din Ucraina, în timpul discuțiilor despre această chestiune, dar toți solicită în comun respectul faţă de Carta ONU.
„Această afirmație, elaborată în câteva săptămâni de negocieri între diplomați, este o lovitură pentru țările occidentale, care, anul trecut, au încercat să convingă țările în curs de dezvoltare să condamne Moscova și să sprijine Ucraina”, a scris ziarul, potrivit Sputnik Internaţional.
„Declarația [liderilor] Summit-ului de la New Delhi se referă numai la "războiul din Ucraina", o formulare pe care susținătorii [Kievului], cum ar fi aliații SUA și NATO, au respins-o anterior”, a adăugat raportul.
Între timp, negociatorul din partea Rusiei la G20, Svetlana Lukaş, a subliniat că declarația demonstrează o poziție echilibrată a grupului cu privire la conflictul din Ucraina și intenția sa de a rezolva conflictele din întreaga lume.
„În ceea ce privește cazul ucrainean, pot spune că negocierile au fost foarte complexe și, mai ales, poziția colectivă a țărilor BRICS și a altor parteneri a dat roade ... Lucrurile pe care le-am auzit tot anul, şi anume, că conflictul din Ucraina înrăutățeşte situația privind securitatea alimentară, se reflectă acum într-un mod echilibrat”, a spus Lukaş jurnaliștilor.
Jumătate dintre membrii grupului au refuzat să accepte naraţiunea occidentală, a spus ea, adăugând că în declarație a fost folosit un „limbaj de consens”.
În plus, membrii G20 au convenit să lucreze în comun pentru pace, securitate și rezolvarea conflictelor în întreaga lume, a adăugat Lukaş.
India deţine președinția G20 de la 1 decembrie 2022. Summit-ul liderilor grupului are loc la New Delhi în perioada 9-10 septembrie. Liderii țărilor G20 și ai altor nouă ţări - Bangladesh, Egipt, Spania, Mauritius, Nigeria, Olanda, Emiratele Arabe Unite, Oman și Singapore - sunt invitați să participe.
Fluxul de știri
0