Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Serghei Lavrov: Țările nu mai acceptă „ucrainizarea” de către SUA a agendei globale

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2023
Abonare
SUA și aliații lor înstrăinează ţările care nu doresc să fie implicate în conflictul din Ucraina, chestiunea fiind adusă în discuţie la fiecare posibil eveniment internațional, a declarat ministrul rus de Externe.
BUCUREŞTI, 9 sept – Sputnik. SUA și aliații lor înstrăinează ţările care nu doresc să fie implicate în conflictul din Ucraina, chestiunea fiind adusă în discuţie la fiecare posibil eveniment internațional, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, înaintea Summit-ului G20 din India.
Lavrov a criticat ceea ce el a numit „ucrainizarea tuturor lucrurilor” de către Occident, după ce a participat joi la Summit-ul liderilor din Asia de Est, din Indonezia. Statele participante au rezistat presiunii din partea Washingtonului și au afirmat că agenda lor nu include probleme geopolitice și criza de securitate, a menționat Lavrov în timpul unei conferințe de presă.
„Ţările care doresc să se ocupe de afacerile lor specifice, în loc să se angajeze în propagandă în sprijinul regimului de la Kiev… sunt tot mai obosite” de strategia occidentală, a adăugat ministrul, citat de RT.
Înaltul diplomat rus a susținut că obiectivele Washingtonului în Asia sunt să restrângă China și să izoleze Rusia și că jucătorii regionali nu acceptă modul în care SUA le impune politicile asupra lor.
În acest weekend, Lavrov va conduce delegația rusă la adunarea liderilor G20 din New Delhi, în timp ce președintele Vladimir Putin a decis să nu participe personal. Ministrul indian de Externe, Jaishankar, s-a întâlnit cu omologul său rus în contextul Summit-ului liderilor din Asia de Est de la Jakarta, pentru a discuta impasul legat de un proiect de declarație finală, potrivit relatărilor din mass-media.
Ţările occidentale vor ca proiectul de declaraţie să includă menţionarea unei condamnări a Moscovei privind conflictul din Ucraina, în timp ce Rusia și China vor ca declaraţia să afirme că G20 nu este un forum pentru abordarea unor astfel de probleme. India a propus un compromis incluzând ambele poziții, dar se pare că niciuna dintre părți nu a fost de acord.
Dacă nu se va ajunge la un acord, evenimentul se poate încheia fără niciun comunicat final, ceea ce nu s-a mai întâmplat în istoria G20. Un astfel de rezultat poate provoca o „criză de încredere” în organizație, a avertizat Reuters.
Indonezia s-a confruntat cu o situaţie similară anul trecut, când a deținut președinția rotativă a G20. „Declarația de Bali”, bazată pe un compromis, a afirmat că majoritatea membrilor condamnă războiul și consecințele sale, dar nu a fost acuzată direct Rusia și s-a recunoscut că există opinii diferite asupra situației. În declaraţie s-a adăugat că, deși G20 nu se ocupă de probleme de securitate, acestea pot avea un efect semnificativ asupra economiei globale.
Fluxul de știri
0