Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO a lansat exercițiul anual de apărare în Marea Baltică

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaNavă de luptă americană în Marea Baltică
Navă de luptă americană în Marea Baltică - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2023
Navă de luptă americană în Marea Baltică
Abonare
NATO a declarat sâmbătă că a lansat exercițiul anual de apărare a Coastelor de Nord în Marea Baltică, pe fondul schimbării situaţiei privind securitatea în regiune.
BUCUREŞTI, 9 sept – Sputnik. NATO a declarat sâmbătă că a lansat exercițiul anual de apărare a Coastelor de Nord în Marea Baltică, pe fondul schimbării situaţiei privind securitatea în regiune, aproximativ 30 de nave de război și 3.200 de trupe fiind implicate în exerciții.
Exercițiul este unul dintre cele mai mari exerciții regionale și se concentrează pentru prima dată pe război și apărare colectivă de amploare, a adăugat Alianța, potrivit Sputnik Internaţional.
„Aproximativ 30 de nave de război și 3.200 de trupe din 14 state vor participa la exercițiile navale anuale de două săptămâni, care încep sâmbătă (9 septembrie 2023) în Marea Baltică, în special în largul coastelor Estoniei și Letoniei”, se arată în comunicatul Alianței.
Confictul în Ucraina „a modificat radical situația de securitate în Marea Baltică, iar NATO și-a sporit substanțial prezența defensivă în regiune, pe mare, pe uscat și în aer. Astfel de exerciții transmit un mesaj clar că NATO este gata să apere fiecare inci de teritoriu aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, în comunicat.
În timpul exercițiilor, cele 14 state vor efectua operațiuni amfibie, de apărarea aeriană, exerciţii de atac mare-sol și securizarea coastelor, se arată în declarație.
NATO îşi întăreşte flancul de est de-a lungul granițelor cu Rusia și Belarus de la sfârșitul anului 2021, prin expedierea de trupe suplimentare. Ca răspuns la lansarea operațiunii militare ruseşti în Ucraina în februarie 2022, NATO a continuat să-şi consolideze flancul trimițând mai multe nave, avioane și trupe la sol în regiune și plasându-le în alertă ridicată, precum și să conducă exerciții militare regulate în zonă.
Fluxul de știri
0