Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Europarlamentar francez critică UE privind obuzele cu uraniu sărăcit trimise în Ucraina

© AFP 2024 / STEPHANE DE SAKUTINThierry Mariani
Thierry Mariani - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2023
Abonare
Un membru francez al Parlamentului European, Thierry Mariani, a condamnat vineri Uniunea Europeană pentru că nu s-a opus deciziei SUA de a furniza Ucrainei obuze cu uraniu sărăcit.
BUCUREŞTI, 9 sept – Sputnik. În cadrul noului său pachet de ajutor militar de 175 de milioane de dolari, anunțat miercuri, Pentagonul a anunțat şi planul de furniza Ucrainei obuze cu uraniu sărăcit, inclusiv muniții cu uraniu sărăcit de 120 mm pentru tancurile Abrams.
„După furnizarea de muniții cu fragmentaţie, care sunt interzise și condamnate în majoritatea țărilor europene, SUA trimit obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina …, iar UE păstrează tăcerea. Standarde duble constante, care ne permit să justificăm totul …, chiar și ceea ce nu poate fi justificat”, a scris Mariani pe X (Twitter), potrivit Sputnik Internaţional.
Comentând anunțul Pentagonului, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate din SUA, John Kirby, a declarat miercuri că obuzele cu uraniu sărăcit nu sunt nici radioactive, nici cancerigene.
„Este vorba despre minciuni sau despre prostie? [Oamenii de știință] au spus de nenumărate ori și există articole separate care arată că uraniul sărăcit este toxic și periculos pentru oameni când este sub formă de praf radioactiv, iar efectele contaminării solului cu radionuclizi a fost dovedit”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-o postare pe Telegram.
Rata cancerului a crescut în locurile în care s-a folosit muniție cu uraniu sărăcit, a amintit ea. Acest lucru a fost experimentat de către soldații italieni care au luat parte la bombardarea Iugoslaviei de către NATO, a adăugat Zaharova.
Fluxul de știri
0