Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Transporturile de petrol rusesc au crescut accentuat

© SputnikНефть
Нефть - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2023
Abonare
Transporturile pe mare de ţiţei brut rusesc au ajuns la cel mai mare nivel din ultimele opt săptămâni, în ciuda sancțiunilor și a reducerilor producției, arată datele de urmărire a cisternelor.
BUCUREŞTI, 8 sept – Sputnik. Transporturile pe mare de ţiţei brut rusesc au crescut cu o medie de 880.000 de barili pe zi (bpd) în săptămâna până la 27 august, urcând la valoarea de 3,4 milioane bpd, arată datele de urmărire a cisternelor, compilate de Bloomberg. Cifra este cea mai mare din ultimele opt săptămâni.
Datele au arătat că cifrelemedii mai puțin volatile la nivelul a patru săptămâni au crescut cu 40.000 bpd. Transporturile către clienții Rusiei din Asia, inclusiv cei care nu reprezintă o destinație finală, s-au ridicat la 2,57 milioane bpd în perioada de raportare, de la 2,53 milioane bpd în perioada până la 20 august. Raportul a arătat că majoritatea încărcăturilor pe nave fără o destinație inițială ajung, în cele din urmă, în India, relatează RT.
Între timp, exporturile de ţiţei brut rusesc în țările din UE s-au situat la 125.000 bpd în 28 de zile până la 27 august, Bulgaria fiind singura destinație. Nicio cantitate de ţiţei brut rusesc nu a fost expediată în țările din nordul Europei în cele patru săptămâni până la 27 august, a scris ziarul, adăugând că exporturile către singurul clientul mediteranean rămas al Rusiei, Turcia, au fost aproximativ 156.000 bpd în perioada respectivă.
„În ciuda saltului de săptămâna trecută, cifrele arată că Moscova îşi onorează acum angajamentul de a menține reduse livrările pe piața globală, alături de aliații săi din coaliția producătorilor OPEC+”, a scris Bloomberg.
Ziarul l-a citat pe vicepremierul rus Aleksandr Novak, care a declarat luna aceasta că Moscova va extinde reducerea exportului în septembrie, în urma unui anunț similar făcut de Riad. Reducerea livrărilor din Rusia va fi la 300.000 de barili pe zi, de la 500.000 de barili pe zi în august, potrivit lui Novak.
Rusia și-a diversificat livrările de energie ca răspuns la sancțiunile occidentale, întrucât UE a încetat să mai accepte petrolul rusesc transportat pe mare. În februarie, Rusia s-a angajat să reducă voluntar producția de petrol cu 500.000 bpd începând din martie. Măsura a venit ca răspuns la sancțiuni, în timp ce Moscova a oprit și vânzările către cumpărătorii care respectă plafonul de preț impus de Occident, de 60 de dolari pe baril.
Fluxul de știri
0