Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sursa: Erdogan va vorbi la summitul G20 despre rezultatele negocierilor cu Putin

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин встретился с президентом Турции Р. Эрдоганом
Президент РФ В. Путин встретился с президентом Турции Р. Эрдоганом - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2023
Abonare
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va vorbi la summitul G20 despre rezultatele negocierilor cu Putin de la Soci
CHIȘINĂU,8 sep - Sputnik. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va călători vineri în India pentru a participa la cel de-al 18-lea Summit G20, discuțiile se vor concentra pe relansarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, liderul turc va informa și liderii occidentali despre rezultatul discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin la Soci, a declarat pentru RIA o sursă diplomatică din capitala Turciei.
Președinții Rusiei și Turciei Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit luni la Soci. A fost prima lor întâlnire personală după aproape un an de pauză. Președinții au discutat despre situația în jurul „acordului cu cereale” și a altor probleme. Putin a spus că în câteva săptămâni Rusia va începe să furnizeze cereale gratuite în șase țări din Africa. Erdogan a menționat că Ankara este pregătită să asiste la procesarea cerealelor rusești pentru a fi expediate în continuare către țările care au nevoie și speră în implementarea în comun a pașilor pentru a livra alimente în țările africane.
„Domnul președinte (Tayyip Erdogan – n.red.) va lua parte la reuniunile summit-ului, tema cărora anul acesta va fi „O lume, o familie, un viitor.” În marginea summit-ului, Erdogan va purta discuții cu șefii de stat și de guvern din țările G20”, se va acorda atenție principală inițiativelor Turciei și ONU de a relua activitatea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră”, a spus sursa.
Potrivit acestuia, liderul turc va informa și liderii mondiali despre rezultatul discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin la Soci.
„Domnul președinte va informa despre propunerile părții ruse privind soluționarea conflictului din Ucraina și reluarea lucrărilor Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră”, a subliniat sursa.
Acordul cu cereale a încetat pe 18 iulie, Federația Rusă a notificat Turcia, Ucraina și ONU obiecția față de prelungirea acestuia. Președintele rus Vladimir Putin a remarcat anterior că termenii acordului cu Rusia nu au fost respectați, în ciuda eforturilor ONU, deoarece țările occidentale nu aveau de gând să-și țină promisiunile. Putin a subliniat în repetate rânduri că Occidentul a exportat cea mai mare parte a cerealelor ucrainene în statele lor, iar obiectivul principal al acordului - furnizarea de cereale către țările nevoiașe, inclusiv către cele africane - nu a fost niciodată realizat.
Anterior, Kremlinul a declarat că nu există premise pentru tranziția situației din Ucraina către un curs pașnic, prioritatea absolută pentru Rusia este atingerea obiectivelor operațiunii speciale, în momentul de față acest lucru este posibil doar prin mijloace militare. Ei au adăugat că Federația Rusă apreciază foarte mult eforturile tuturor țărilor care încearcă să aducă soluția conflictului din Ucraina într-o direcție pașnică, dar până acum acest lucru este imposibil. După cum se afirmă la Kremlin, situația din Ucraina poate merge într-o direcție pașnică, cu condiția să se țină cont de situația de facto și de noile realități, toate revendicările Moscovei sunt bine cunoscute.
Fluxul de știri
0