Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Fără petrol și gaz. Rusia a găsit încă un mod de câștig pe seama SUA și Europei

© AFP 2024 / JOEL SAGETPicture taken on July 26, 2012 in Paris shows an illustration made with figurines and euro coins
Picture taken on July 26, 2012 in Paris shows an illustration made with figurines and euro coins - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2023
Abonare
Brazilia și India au reluat achizițiile de uraniu rusesc
De Nadejda Sarapina
Pentru prima dată în 24 de ani, Brazilia a achiziționat un lot de uraniu rusesc în valoare de 72 de milioane de dolari, de asemenea, ”Rosatom” va asigura cu combustibil singura centrală nucleare din țară. Au fost reluate livrările în India, iar SUA și-au majorat importurile de mai bine de două ori. Doar într-o jumătate de an, Washington i-a plătit Moscovei aproape 700 de milioane de dolari. Despre modul în care Rusia își consolidează pozițiile pe piață - în materialul RIA Novosti.

Revenirea la cele vechi

Anul acesta, Brazilia a importat 27,1 tone de uraniu îmbogățit rusesc în valoare de 18,9 milioane de dolari și 26,9 tone de materii prime naturale în valoare de 52,7 milioane de dolari. Achizițiile anterioare au fost în 1999 și, respectiv, 1998.În același timp, deja de câțiva ani, ”Rosatom” este unul dintre cei mai mari furnizori de produse izotope pentru medicină.
În 2022, brazilienii au cumpărat uraniu natural din Marea Britanie în valoare de 23,5 milioane de dolari, din Kazahstan - de 17,3 milioane de dolari, Canada - 4,6 milioane de dolari. Îmbogățit - din aceeași Mare Britanie, în valoare de 13,7 milioane, din Germania - de 1,1, Suedia - de 893 mii și SUA – în valoare de doar cinci mii de dolari. Acum aproape totul a fost pus la dispoziție de Rusia, doar americanii au adus uraniu sărăcit în valoare de 2,2 mii de dolari.
După o întrerupere de patru ani, 118 tone de materii prime în valoare de 13,5 milioane de dolari au fost trimise în India.”Rosatom” participă la construcția blocurilor energetice de la CNE ”Kudankulam”, sunt discutate perspectivele de creștere în comun a capacității de producție. Profesorul Catedrei de Economie a Universității Economice Ruse Aleksandr Timofeev explică acest lucru prin schimbarea situației geopolitice. În opinia sa, regiunile cu deficit de energie, care anterior erau orientate spre gaz, sunt nevoite să caute o alternativă.
Chiar și în SUA, în ciuda tendinței de a întrerupe legăturile comerciale cu Rusia, achizițiile au crescut în jumătate de an de mai bine de două ori - până la 32% din piața locală. Potrivit serviciului american de statistică, acesta este maximul din 2005.Pentru 416 tone, Moscova a primit 696,5 milioane de dolari.

Superioritatea tehnologică

Occidentul nu a impus sancțiuni împotriva ramurii nucleare rusești, iar cooperarea strânsă nu s-a oprit până în prezent. Și acesta nu este atât rezultatul bazei de resurse, cât a superiorității tehnologice. "Doar foarte puțini dispun de tehnologia de îmbogățire, iar unii au încetat să o mai dezvolte. De exemplu, SUA. Restabilirea propriei producții nu le va reuși mai devreme de 2027, de aceea ei nu pot renunța la uraniul nostru îmbogățit", explică directorul Fondului pentru Dezvoltare Energetică, Serghei Pikin.
"Noi asigurăm cu combustibil aproape jumătate din reactoarele nucleare din lume. În SUA, Marea Britanie sau Franța nu există astfel de capacități", adaugă expertul industrial independent Leonid Hazanov.
În afară de aceasta, Rusia are o experiență vastă în construcția de centrale nucleare, fabricarea și prelucrarea combustibilului. În afară de India, ”Rosatom” realizează proiecte în Turcia - Akkuyu NPP, Egipt - El-Dabaa, Ungaria - Paks-2, Bangladesh - Rooppur, China - Tianwan și Xudapu. În total - 33 de blocuri.
De asemenea, corporația valorifică tehnologia ciclului închis al combustibilului nuclear.Acest lucru va face posibilă folosirea combustibilului utilizat, asigurarea energeticii nucleară pentru milenii înainte și transformarea reactoarelor practic în ”perpetuum mobile”. Respectiv, se va ieftini energia. La CNE Beloiarsk, jumătate dintre blocurile energetice funcționează deja anume așa - cu neutroni rapizi.
De asta s-au apucat și Franța, și SUA, și Marea Britanie și Japonia. Dar nu le-a reușit și proiectele inovatoare au fost închise. Doar Rusia a obținut succes. Printre posibilii concurenți în viitorul apropiat este doar China.

Rezervă pentru viitor

Evident, superioritatea tehnologică în sine nu garantează clienți. Experții presupun că India și Brazilia au fost atrase de reduceri. Oricum ar fi, calitatea înaltă și prețurile atractive îi vor permite Rusiei să se consolideze pe aceste piețe, spune profesorul departamentului pentru dezvoltare strategică și inovatoare a Universității Financiare Mihail Haceaturean.
Și acesta este doar începutul, este sigur Hazanov. Planurile de amploare ale New Delhi privind dezvoltarea energiei nucleare sunt greu de implementat fără Moscova.
Diversificarea livrărilor reduce pierderile cauzate de eventuale noi sancțiuni, subliniază Pikin. "Examinarea diferitor variante necesită timp, trebuie să ai siguranța că totul funcționează. În primul rând este o chestiune de logistică și plăți reciproce în valute greu de convertit, cum ar fi rupiile indiene", precizează el.
Analiştii consideră puţin probabilă și renunțarea Occidentul la comerţul în sfera energiei nucleare. Astfel, din cauza loviturii de stat din Niger, unde există rezerve mari de uraniu, combustibilul va deveni mai scump pentru Franța - vor trebui căutate alte variante. Iar întrucât scăderea producției globale după 2026 din cauza epuizării zăcămintelor este foarte reală, furnizorii de încredere sunt apreciați tot mai mult. Crește cererea pentru construcția reactoarelor fără deșeuri, iar în această privință Rusia este deocamdată în afara concurenței.
Fluxul de știri
0