Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Activitatea afacerilor în Zona Euro a scăzut abrupt

© AFP 2024 / DANIEL ROLANDThe EURO logo is pictured in front of the European Central Bank, ECB in Frankfurt/Main, central Germany, on November 6, 2014
The EURO logo is pictured in front of the European Central Bank, ECB in Frankfurt/Main, central Germany, on November 6, 2014 - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2023
Abonare
Activitatea de afaceri din cele 19 țări europene care utilizează euro s-a contractat într-un ritm mai rapid decât s-a anticipat.
BUCUREŞTI, 8 sept – Sputnik. Activitatea de afaceri din cele 19 țări europene care utilizează euro s-a contractat într-un ritm mai rapid decât s-a anticipat, situaţie cauzată de o încetinire a industriei serviciilor și a sectorului fabricației din regiune, au arătat marți datele compilate de S&P Global, citate de RT.
Potrivit calculelor, ultimul Indice al Managerilor de Achiziții (PMI), combinat, din Zona Euro a scăzut la 46,7 în august, de la 48.6, cât era în iulie. A fost mai mic decât estimarea preliminară, care sugera o scădere la 47.
Un indicator al sănătății economice generale, un PMI de peste 50 semnalează creștere sau extinderea activității de afaceri, în timp ce un nivel sub acest prag arată o contracție. Indicatorul este acum cel mai mic din noiembrie 2020.
„Pentru prima dată în 2023 până acum, producția a scăzut atât în sectoarele de servicii, cât și în sectoarele de fabricație. Sectorul serviciilor a încheiat o creștere pe un parcurs de șapte luni, cu cea mai abruptă contracție din februarie 2021. În acelaşi timp, producția de mărfuri a scăzut pentru a cincea lună consecutivă și tot într-un ritm rapid”, a declarat S&P Global într-un comunicat de presă.
Germania și Franța au înregistrat cele mai abrupte scăderi ale PMI, în timp ce scăderi mai modeste au fost înregistrate în Italia și Spania, potrivit firmei de analiză financiară.
„Angajatorii nu sunt prea dornici să-și creeze echipe. Modul cum lucrurile au intrat în declin în ultima vreme este un semn că vor avea loc reduceri de locuri de muncă mai devreme decât s-a anticipat”, a declarat pentru Reuters Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Bank Commercial Bank, comentând calculele.
Analiștii avertizează că cifrele curente sugerează că regiunea este în prag de recesiune.
„Zona Euro nu a intrat în recesiune în prima parte a anului, dar a doua parte va prezenta o provocare mai mare. Cifrele dezamăgitoare au contribuit la o revizuire descendentă a PIB-ului nostru, care se află acum la -0,1% pentru al treilea trimestru”, a declarat Rubia.
Fluxul de știri
0