Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia accelerează vânzarea de valute străine

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaЦентральный банк России
Центральный банк России - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2023
Abonare
Banca Rusiei a anunțat miercuri că va crește vânzările planificate de valută străină pe piața internă la 150 de miliarde de ruble (1,5 miliarde de dolari).
BUCUREŞTI, 7 sept – Sputnik. Banca Rusiei a anunțat miercuri că va crește vânzările planificate de valută străină pe piața internă la 150 de miliarde de ruble (1,5 miliarde de dolari), invocând necesitatea rambursării euroobligațiunilor emise de guvern.
Potrivit unui comunicat de presă, creșterea de aproape zece ori a „operațiunilor în oglindă” zilnice ale Băncii Centrale este legată de investițiile din fondul de avere al guvernului. Acum banca plănuiește să vândă valută străină în valoare de 218 milioane de dolari pe zi, între 14 și 22 septembrie, potrivit RT.
Rusia urmează să efectueze o plată de euroobligațiuni de 3 miliarde de dolari pe 16 septembrie, a menţionat autoritatea de reglementare, adăugând că majoritatea deținătorilor vor primi plata în ruble, deși unii ar putea crea apoi o cerere suplimentară de valută străină.
„În aceste condiții, decizia de a redistribui vânzările de valută ca parte a tranzacțiilor în oglindă legate de investiții [de la Fondul Național de Avere] va contribui la satisfacerea unei posibile cereri suplimentare de valută și la reducerea volatilității pe piața valutară în această perioadă”, se menţionează în declarație.
La anunțul Băncii Centrale, rubla rusească s-a consolidat la 97,59 față de dolarul american și la 104,81 față de euro.
Jucătorii de pe piață au descris acțiunea autorității de reglementare ca fiind pozitivă pentru rublă, susținând că o creștere pe termen scurt a vânzărilor de valută străină ar putea preveni slăbirea monedei rusești în timpul rambursării euroobligațiunilor.
Moneda rusească a slăbit față de dolar de la începutul lunii iunie, când se tranzacționa la aproximativ 80-81 faţă de dolar.
Fluxul de știri
0