România operează sistemul de gaze din Moldova
© AFP 2024 / ANDREI PUNGOVSCHIConductă de gaz, România
© AFP 2024 / ANDREI PUNGOVSCHI
Abonare
România a pus mâna pe gazele din Republica Moldova, iar întregul sistem va fi operat din țară
BUCUREȘTI, 5 sep - Sputnik. România a preluat operarea întregului sistem de transport al gazelor din Republica Moldova. Din 19 septembrie 2023, țara noastră preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul Moldovatransgaz, arată România TV.
România va prelua în doar câteva zile întregul sistem de gaze din Republica Moldova. Compania românească de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor din România, a preluat operarea întregului sistem vecin, prin sucursala sa de peste Prut, de la Moldovatransgaz
Transgaz, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul Moldovatransgaz, începând cu data de 19 septembrie 2023.
Pentru următorii 5 ani, SNTGN TRANSGAZ SA – Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L. a cerințelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum și alinierea la cadrul normativ european.
Așadar, Transgaz va opera sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova, în locul gigantului rus Gazprom, pentru următorii 5 ani, începând din 19 septembrie 2023. Recent, Parlamentul Republicii Moldova a votat legea care permite transferul.
„Prin acest demers, Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale reprezintă unul din obiectivele de bază, în scopul creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale. În ceea ce privește preluarea activității de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, am efectuat toate formalitățile necesare prevăzute de legislația Republicii Moldova. Este un demers care consolidează rolul și locul Transgaz în sectorul gazier european. Am fost prima multinațională cu capital majoritar de stat, prin achiziția Vestmoldtransgaz, iar acum suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securității energetice regionale”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.