România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Ministrul român al Finanțelor spune ce a cerut Bruxelles-ul României

© Photo : Președintele RomânieiKlaus Iohannis la reuniunea extraordinară a Consiliului European, Bruxelles
Klaus Iohannis la reuniunea extraordinară a Consiliului European, Bruxelles - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2023
Abonare
Marcel Boloș a declarat, după negocierile purtate la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, că Bruxelles-ul a sugerat României o serie de măsuri care urmează să fie asumate de premierul Marcel Ciolacu.
BUCUREȘTI, 4 sept – Sputnik. Ministrul român de Finanțe spune că prima măsură cerută de Comisia Europeană este renunțarea la cotele reduse de TVA de 5% și 9% și trecerea la o singură cotă de TVA de 19% și că, teoretic, acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025, dacă România este obligată să respecte raportul Băncii Mondiale, care vine cu recomandări pe acest domeniu.
”A doua este trecerea la impozitarea progresivă. A treia este unificarea cotei de impozit pe venit cu cota de CASS, respectiv ajung la 20% și aplicarea acestei cote asupra venitului brut realizat, fără să mai deducem partea de contribuții sociale, CASS și CAS. Este o creștere de impozitare”, a declarat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, după negocierile purtate la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, conform dcnews.ro.
Ministrul a avertizat că dacă nu se iau aceste măsuri dure, ”nu avem cum să ieșim bine, e un drum fără întoarcere”. Guvernul român a cerut Bruxelles-ului să accepte un deficit pe 2023 de 5,5%, urmând să fie 4,4% în 2024 și 3% în 2025.
”Dacă nu se vor aproba, în 2024 vom intra cu ținta de 3%, spune Marcel Boloș, ceea ce ar fi, conform acestuia, ”o catastrofă” pentru țară.
TVA-ul ar urma să crească pentru Proteze și accesorii după cum sunt descrise în legislația curentă, livrarea medicamentelor (de uz uman și veterinar), comercializarea de alimente și băuturi destinate consumului animal și uman, inclusiv ingredientele folosite pentru prepararea alimentelor.
De asemenea, va crește TVA-ul pentru serviciile de catering și restaurant, mai puțin băuturile alcoolice, distribuirea apei potabile și a apei pentru irigații, dar și pentru comercializarea de pesticide și îngrășăminte, după cum a fost încadrată de către Ministerul Agriculturii.
Din păcate, TVA-ul va crește și pentru manualele școlare. Vor crește taxele de intrare la muzee, case memoriale, situri arheologice sau culturale, evenimente sportive și alte servicii de acest tip, dar și pentru casele construite în scop social, inclusiv terenul pe care sunt ridicate, casele cu suprafețe mai mici de 120 mp și a căror valoare este mai mică de 450 mii lei (inclusiv terenul), construirea de clădiri pentru primării care vor fi utilizate în scop social și pentru produsele eco, tradiționale și montane.
Fluxul de știri
0