România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Arafat se justifică în urma intervenţiei de la Crevedia

© Sputnik / Rodion ProcaRaed Arafat
Raed Arafat - Sputnik Moldova, 1920, 03.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Raed Arafat prezintă filmul intervenției la Crevedia: ”Informațiile false că s-a ajuns după 60 de minute nu sunt reale”
BUCUREȘTI, 3 sep - Sputnik. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a prezentat duminică, într-o conferință de presă la sediul MAI, raportul preliminar al intervenției după explozia de la Crevedia, unde trei oameni și-au pierdut viața, iar 56 au fost răniți, 39 fiind pompieri.
„În 26 august, ISU a fost anunțat prin 112 că a fost o explozie urmată de un incendiu la o locuință, așa a fost apelul inițial. ISU Dâmbovița sunt cei anunțați inițial de incendiu. A fost anunțat ISU București care are plan comun de intervenție, având un punct mai aproape de Crevedia, Buftea. La București au fost anunțate Buftea și alte subunități. Ca urmare a apelurilor multiple, dispeceratul ISU Dâmbovița suplimentează echipamentele și autospecialele. La fața locului, cel puțin unul din hidranți era fără presiune, deci alimentarea cu apă se făcea prin navetă, adică mașinile mici alimentau mașinile mari. Este o problemă cu care ne confruntăm permanent, găsirea hidranților care să fie și sub presiunea necesară”, a relatat el.
El a continuat spunând că s-a făcut recunoaștere pe ambele părți, zona era efectiv tăiată în două din cauza incendiului și nu se putea merge în cele două zone.
Șeful DSU a anunțat și primele măsuri luate: „evacuarea populației din zona afectată și din împrejurimi, s-a închis circulația, s-a realizat dispozitiv de răcire a cisternelor, de stingere a construcțiilor care începuseră să ardă - clădirea administrativă și casele din jur”.
Raed Arafat a mai spus că echipajele medicale care au ajuns au găsit opt victime din prima explozie.
„Au fost identificate opt victime după primul eveniment, au fost evaluate medical, s-a acordat asistența de urgență. Din păcate, o persoană a intrat în stop cardio-respirator, a fost transportată la spital fiind declarată decedată acolo”, a spus Arafat.
Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar o anchetă a Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze.
Parchetul General are în lucru un dosar penal care vizează stabilirea cauzelor deflagrației, dar și rolul pe care îl aveau instituțiile în acest caz, în condițiile în care stația GPL era închisă, în acte, încă din 30 septembrie 2020.
Un alt dosar penal a fost deschis de Parchetul Militar și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc cele două explozii urmate de incendii. În contextul controverselor privind intervenția la cele două deflagrații de sâmbătă, soldate cu un număr mare de victime în rândul pompierilor, Raed Arafat a reacționat de mai multe ori, spunând că toți pompierii care au intervenit au făcut tot posibilul pentru protejarea localnicilor și că intervenția s-a desfășurat corect.
De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a anunțat luni că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia.
Fluxul de știri
0