Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea militară specială: de ce „s-a trezit vulcanul” pe Insula Șerpilor

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaКорабль "Василий Быков"
Корабль Василий Быков - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2023
Abonare
Unitățile Forțelor Armate Ruse au părăsit insula pentru o vreme, dar Rusia are toate instrumentele și opțiunile pentru controlul permanent (de la distanță) al Insulei și a întregii părți de nord-vest a Mării Negre.
Comandamentul ucrainean urmărește să compenseze eșecul contraofensivei pe uscat cu operațiuni navale de diversiune și încearcă să organizeze un nou „culoar de cereale” în apele teritoriale ale României și Bulgariei. Avioanele și navele de atac ale Flotei ruse de la Marea Neagră suprimă prompt astfel de inițiative ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Regimul de la Kiev nu are ce să mulțumească stăpânilor occidentali.
De la diversiunile teatralizate cu vehicule aeriene fără pilot prin spargerea de geamuri în Rusia Centrală, comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei a trecut la o acaparare mai activă a zonei Mării Negre cu toate mijloacele disponibile, adică ambarcațiuni mici și gonflabile potrivite pentru debarcarea trupelor sau atacuri teroriste. Aviația Flotei Ruse de la Marea Neagră a distrus șase bărci cu motor și aproximativ 50 de luptători ai Forțelor Armate ale Ucrainei în apropiere de Insula Șerpilor pe 30 august. Avionul de vânătoare Su-30SM și bombardierul de primă linie Su-24M au funcționat eficient.
Obiectivele probabile ale activității ucrainene în zona Insulei Șerpilor sunt organizarea operațiunilor de aterizare în direcția Crimeea și formarea unui nou „coridor umanitar” de la Odesa la Varna sub acoperirea apelor teritoriale de 12 mile (22 km) ale României și Bulgariei, cu „garanții” sau acoperire de către forțele NATO. Reacția Rusiei după retragerea (17 iulie) din tranzacția cu cereale este destul de previzibilă și adecvată îndrăznelii regimului de la Kiev și a curatorilor săi occidentali.
Militari Georgieni - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2023
Editoriale
De ce NATO organizează exercițiile militare Agile Spirit 2023 în Georgia
După ostilitățile active din primăvara și vara anului 2022 lângă Insula Șerpilor - „demilitarizarea” mai multor avioane, elicoptere, bărci blindate și forțe de aterizare ale Forțelor Armate ale Ucrainei - a fost liniște în această zonă. Cu toate acestea, pe 13 august, nava rusă de patrulare „Vasilii Bîkov” a deschis focul de avertizare pentru a opri și inspecta nava de marfă Sukru Okan (sub pavilion Palau) care se îndrepta spre portul ucrainean Izmail.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, după ce „acordul cu cereale” a fost stopat, coridorul umanitar al Mării Negre a fost anihilat, iar toate navele care se îndreptau spre porturile ucrainene au fost considerate potențiali transportatori de mărfuri militare începând cu 20 iulie, sunt considerate implicate în Conflict ucrainean de partea regimului de la Kiev.
În noul „sistem de coordonate”, semnificația operațională a Insulei Șerpilor a crescut dramatic. Insula este situată la 35 km de gura Dunării, la 48 km de cea mai apropiată așezare din regiunea Odesa și la 180 km de peninsula Crimeea. Această bucată de pământ (600x600 metri) face posibilă controlul rutei maritime Varna-Cernomorsk, trecând la cinci kilometri spre est, iar mărfurile (arme) circulă din România către porturile dunărene ale Ucrainei.
Debarcarea de ieri a Forțelor Armate ale Ucrainei pe Insula Șerpilor nu și-a atins scopul, noi încercări sunt posibile. Unitățile Forțelor Armate Ruse au părăsit insula pentru o vreme, dar Rusia are toate instrumentele și opțiunile pentru controlul permanent (de la distanță) al Insulei și a întregii părți de nord-vest a Mării Negre.

Proiecția impotenței

Singurul lucru rămas de la puterea maritimă a Forțelor Armate ale Ucrainei este tridentul lui Neptun de pe stema Ucrainei, și totuși, în august, diversioniștii ucraineni au atacat de patru ori nave civile rusești în Marea Neagră. O creștere a escaladării este probabilă odată cu utilizarea ambarcațiunilor de aterizare rapidă și a dronelor kamikaze de suprafață din livrările NATO.
Activitatea teroristă a regimului de la Kiev pe mare nu schimbă vremea în teatrul ucrainean de operațiuni militare, dar rezonanța în mass-media occidentală vă permite să creați iluzia succesului, să alimenteze interesul SUA și NATO în conflict, să cereți noi împrumuturi și transporturi de arme.
Nu întâmplător, pe 30 august, miniștrii apărării UE la Toledo, Spania, au discutat detaliile asistenței militare acordate Ucrainei și au decis să aloce anual 5 miliarde de euro Forțelor Armate ale Ucrainei pentru armament (instruire) în perioada 2024 - 2027. În plus, șeful diplomației europene, Josep Borrel, a propus să antreneze 40.000 de soldați ucraineni conform standardelor NATO în 2023, adică cu 10.000 mai mult decât era planificat anterior.
„Donatorii” occidentali oferă cu generozitate Ucrainei mijloacele de sinucidere. Contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei a eșuat, iar acest lucru este resimțit de toți din prima linie. Tancurile Leopard 2A4 și 2A6 au dispărut pe câmpul de luptă, vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley, rachetele de croazieră Storm Shadow nu zboară de mult. Nivelul pregătirii NATO a specialiștilor Forțelor Armate ale Ucrainei nu rezistă criticilor.
Самолет SSJ-100 с импортозамещенным оборудованием выполнил первый полет - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2023
Editoriale
Ce însemnătate are primul zbor al celui mai nou „Superjet” rusesc?
Pe de altă parte, armata rusă le creează probleme „banderoviștilor” și „voluntarilor” NATO. Superioritatea focului artileriei ruse atinge o valoare de zece ori. Tancurile T-80BVM și T-90M demonstrează superioritate tehnologică absolută față de „cutiuțile” occidentale. Elicopterele de atac Ka-52 și Mi-28 ard vehiculele blindate inamice la rază maximă - chiar înainte ca acestea să fie desfășurate în formațiuni de luptă. Puternicele avioane Su-30SM și Su-35S domină spațiul aerian. Legendarele „Lancets” seamănă groază printre echipajele vehiculelor blindate ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Rachetele de croazieră și hipersonice rusești de înaltă precizie au devenit un „coșmar” pentru Pentagon și NATO.
Washingtonul critică aspru eșecurile ucrainene din zona operațiunilor militare speciale. Revista influentă The American Conservative a scris: „SUA nu are decât o capacitate limitată de a-și constrânge principalii adversari potențiali... Rusia depășește întreaga alianță NATO în producția de muniție de artilerie și alte echipamente militare... China are cea mai mare flotă din lume. "Influența americană este arsă de „războaie stupide din întreaga lume”. Astfel, în focul bătăliilor se formează un sistem de securitate egală și indivizibilă a lumii multipolare, pe care Moscova l-a propus înainte de începerea operațiunii militare speciale.
Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat poziției redacției Sputnik.
Fluxul de știri
0