Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Economist de renume: BRICS poate crea opțiuni viabile de monedă după detronarea dolarului

© AFP 2024 / ALET PRETORIUSСаммит БРИКС в Йоханнесбурге
Саммит БРИКС в Йоханнесбурге - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2023
Abonare
Dolarul american va fi în cele din urmă detronat ca monedă globală dominantă, iar BRICS poate crea alternative viabile, a declarat pentru Sputnik un economist de renume mondial.
BUCUREŞTI, 2 sept – Sputnik. Dolarul american va fi în cele din urmă detronat ca monedă globală dominantă, iar BRICS poate crea alternative viabile, a declarat pentru Sputnik Jeffrey Sachs, un economist de renume mondial și președintele Rețelei ONU de soluții pentru dezvoltare durabilă.
„BRICS pot crea alternative viabile la dolar. În acest sens, da, dolarul va fi detronat ca monedă globală dominantă. Acest lucru este inevitabil pe termen lung, având în vedere ponderea în scădere a PIB-ului american și a comerțului global”, a spus Sachs.
BRICS va grăbi tranziția către un sistem multi-monede, iar dolarul american va avea în continuare rolul său, dar unul mult mai mic între multe monede, a adăugat Sachs.
Săptămâna trecută, grupul BRICS, compus din economii emergente majore – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – a anunțat primirea în organizaţie a încă 6 membri. Argentina, Egiptul, Etiopia, Iranul, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au fost invitate să se alăture grupului. Calitatea lor de membre va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Potrivit grupului, în acest an, BRICS a depășit contribuția la PIB-ul global a țărilor G7 și reprezintă aproape o treime din activitatea economică mondială.
Fluxul de știri
0