România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Bilanţul exploziilor de la Crevedia

© Photo : Inspectoratul General pentru Situații de UrgențăPompierii români în timpul incendiului de la Crevedia
Pompierii români în timpul incendiului de la Crevedia - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2023
Abonare
Sâmbătă, 2 septembrie, se împlinește o săptămână de la producerea exploziilor de la Crevedia, acolo unde au murit, până acum, trei persoane, iar alte 56 au fost rănite.
BUCUREȘTI, 2 sep – Sputnik. Mulți dintre arși se află încă în spitalele din țară și străinătate în stare gravă. România a activat Mecanismul European de Protecție Civilă pentru transferul victimelor în spitalele occidentale care s-au oferit să le primească. Belgia, Italia, Norvegia, Germania și Bulgaria au fost primele care s-au oferit să-i ajute pe pompierii români aflați în stare gravă.
Spre deosebire de incendiul de la Colectiv, de data aceasta autoritățile au declarat încă de la început că vor cere sprijin statelor UE. Primii pacienți au ajuns deja la Bruxelles și la Milano cu două aeronave militare.
19 persoane mai sunt acum internate în România și 12 în străinătate. Doi pacienți sunt în stare critică, intubați și ventilați mecanic. Unul este internat la Spitalul Clinic de Urgență București, iar unul la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” București, potrivit unui raport al Ministerului Sănătății.
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2023
România
Tentaculele din spatele exploziei de la Crevedia
Cel de la „Bagdasar Arseni” este unul dintre cetățenii nepalezi care se aflau în apropiere de prima explozie de sâmbătă seara. Ambii au arsuri pe mai bine de 90% din suprafața corpului și nu au putut fi transferați în străinătate.
17 de pacienți internați în spitalele din București se află în stare medie sau ușoară, din care: șase pacienți la Spitalul Clinic de Urgență București; patru pacienți la Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni” București; șase pacienți la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București. A fost transferat pacientul internat la Spitalul Universitar de Urgență București. Un pacient este internat la Spitalul Universitar de Urgență Elias București.
12 pacienți au fost transferați în străinătate. În Bruxelles, la spitalul militar sunt internați cei doi pompieri care au plecat în străinătate. Unul dintre ei, cel cu arsuri de aproximativ 20% din suprafața corporală respiră spontan și are o evoluție clinică favorabilă, anunță Ministerul Sănătății. La fel este și colegul acestuia, internat la același spital.
Şeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani, George Găman, a declarat că cea de-a doua explozie de la Crevedia s-ar fi putut evita, dacă s-ar fi respectat legea. Totuși, specialistul nu a putut da foarte multe detalii, dar instituția pe care o reprezintă va ajuta procurorii să afle exact ce s-a întâmplat.
Exploziile au avut loc la o stație de gaz petrolier lichefiat (GPL) din Crevedia, care funcționa fără autorizație de mai bine de trei ani, fără ca nimeni să mai facă verificări între timp.
Stația GPL era înregistrată pe Flagas SRL, care aparține fiului primarului PSD din Caracal, Ionuț Daniel Doldurea, cu cifăr de afaceri de sute milione de lei și profit uriaș.
Autorizația de securitate la incendiu pentru punctul de lucru din Crevedia îi fusese retrasă în 2020, dar după cum a declarat primarul din localitate, stația a continuat să funcționeze.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informase încă din iulie 2020 mai multe instituții ale statului român în legătură cu neregulile constatate la Stația GPL din Crevedia, unde sâmbătă seară s-au produs două incendii puternice soldate cu doi morți și 56 de răniți.
General-maior Benone-Gabriel Duduc, adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență, a declarat că încă din iulie 2020, în urma unui control făcut la stația GPL din Crevedia, pompierii au informat Prefectura Dâmbovița, Primăria Crevedia, Inspectoratul de Stat în Construcții, Consiliul Județean Dâmbovița și Agenția de Protecție a Mediului Dâmbovița că unitatea nu respectă măsurile de siguranță și că i-a suspendat autorizația de securitate la incendii.
Raed Arafat - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2023
România
Scandal pe tema căștilor topite ale pompierilor care au intervenit la Crevedia
În urma controlului la stația care funcționa din octombrie 2011, pompierii au constatat că firma folosea pompe neomologate și că nu erau respectat distanțele legale față de locuințe și față de liniile de electricitate.
În lipsa unor dovezi palpabile, cum ar fi înregistrările de pe camerele de supraveghere din zonă, anchetatorii nu știu exact de la ce a pornit tragedia de la Crevedia.
Mai multe anchete penale au fost deschise după dezastrul din Crevedia, soldat cu doi morți și 56 de răniți, iar DNA a descins la sediul ISU Dâmbovița pentru căutarea de probe.
Pe de altă parte, Ionuț Doldurea, administratorul firmei care deține cisternele de GPL care au explodat, a declarat că focul nu ar fi pornit de la o țigară aprinsă.
Acesta spune că la Crevedia nu s-ar fi făcut ilegal operațiuni de transfer de gaz petrolier lichefiat dintr-o cisternă în alta, deși declarația procurorului general îl contrazice.
Fluxul de știri
0