Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un alt stat din UE alunecă în recesiune

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaОдин Евро
Один Евро - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2023
Abonare
Suedia se îndreaptă spre o recesiune ușoară după ce PIB-ul ţării a scăzut cu 0,8% în al doilea trimestru, comparativ cu primele trei luni ale anului, a anunțat marți oficiul de statistică din Suedia.
BUCUREŞTI, 1 sep – Sputnik. Scăderea economică în cea mai mare economie a regiunii nordice este legată de exporturile reduse de mărfuri și o scădere a stocurilor, ceea ce a contribuit negativ la cifrele PIB, arată datele, potrivit RT.
Deși declinul a fost mai mic decât contracția de 1,3% care a fost prevăzută, „motorul exportului în Suedia are probleme”, potrivit lui Michael Grahn, economist șef la Danske Bank.
Inflația ridicată a afectat economia suedeză încă de anul trecut, banca centrală a țării ridicând ratele, ca răspuns. Creșterea costurilor mărfurilor și ale împrumuturilor a determinat gospodăriile să reducă cheltuielile.
„Al doilea trimestru din 2023 a fost în general slab, înregistrându-se scăderi ale principalelor componente ale PIB-ului. Cheltuielile gospodăriilor legate de consum au fost negative pentru al patrulea trimestru consecutiv”, a declarat Jessica Engdahl, șeful Departamentului de conturi al Oficiului de statistică din Suedia.
Cheltuielile efectuate de gospodării vor fi un factor determinant despre cât de gravă va fi contracția, potrivit celei mai mari bănci din Suedia, SEB.
Până în prezent, consumul gospodăriilor a scăzut cu 0,2%, în principal din cauza scăderii cheltuielilor pentru locuințe, recreere și cultură, în timp ce venitul disponibil real a scăzut cu 3% comparativ cu al doilea trimestru din 2022.
„Suedia va continua să arate mai anemică [din punct de vedere economic] decât multe alte țări”, a avertizat SEB.
Între timp, economiștii de la Handelsbanken cred că țara nordică „se îndreaptă spre o recesiune ușoară”, întrucât se așteaptă ca PIB-ul ţării să continue să scadă în a doua jumătate a anului 2023.
Fluxul de știri
0