Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Europenii nu își mai țin banii în bănci

Euro - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2023
Abonare
Europenii au început să-și scoată banii din bănci acuzându-le că vor doar profituri și că nu se gândesc la oameni
BUCUREȘTI, 1 sep - Sputnik. O majoritate de bănci europene mari au raportat o scădere a depozitelor în ultimul an în condiţiile în care clienţii caută alternative mai bune de a-şi economisi banii, relevă o analiză a agenţiei de rating S&P.
Spania a suferit cel mai puternic declin, cu 9%. Scăderile au reflectat faptul că clienţii aleg produse cu randamente mai mari şi plătesc datorii scumpe.
„Vor doar profituri, nu se gândesc la oameni“, spune Marco Oliveira, un designer graphic de 50 de ani din Portugalia, care evidenţiază nemulţumirea profundă a europenilor cu privire la faptul că în pofida scumpirii agresive a creditului de către BCE, băncile din regiune plătesc în continuare dobânzi mici la depozite.
„Nu primim dobânzi bune“, confirmă la rândul său Carlos Stilianopoulos, un spaniol în vârstă de 56 de ani.
Deponenţii europeni se plâng că băncile lor s-au grăbit să majoreze dobânzile la creditele ipotecare în urma acţiunilor BCE, dar cresc dobânzile la depozite într-un ritm extrem de lent. Deşi ţările zonei euro au aceeaşi monedă şi sunt sub efectul aceloraşi decizii de politică monetară, deponenţii din regiune nu se bucură de aceleaşi dobânzi la depozite.
Fluxul de știri
0