Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA respinge cererile Ucrainei de a intensifica restricțiile asupra petrolului rusesc

Petrol - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2023
Abonare
Casa Albă a respins cererile repetate din partea Kievului de a mări plafonul de preț asupra petrolului rusesc.
BUCUREŞTI, 31 aug – Sputnik.Casa Albă a respins cererile repetate din partea Kievului de a mări plafonul de preț asupra petrolului rusesc, existând îngrijorări că noi măsuri drastice ar putea afecta economia globală, a raportat miercuri Washington Post, citând surse.
Potrivit unor surse familiarizate cu problema intervievate de Washington Post, Ucraina vrea ca administrația Biden să exercite o presiune mai mare asupra economiei Moscovei prin reducerea plafonului de preț asupra petrolului de la 60 la 30 de dolari.
Cu toate acestea, se relatează că oficialii americani au refuzat până acum să facă asta din cauza îngrijorărilor că înăsprirea sancțiunilor ar putea afecta serios piețele globale, în timp ce America se îndreaptă spre alegerile prezidențiale din 2024. De asemenea, sursele au spus că orice astfel de măsură ar necesita aprobarea din partea UE, cu riscul de a submina sprijinul militar general acordat Ucrainei.
În acelaşi timp, Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, a cerut Occidentului să ia măsuri colective pentru a înăspri restricțiile economice. „Avem nevoie de o presiune semnificativă asupra plafonului de preț sau rușii vor avea suficienți bani la îndemână pentru a continua acest război”, a spus acesta pentru ziar, potrivit RT.
Plafonul de preț asupra petrolului rusesc - care interzice, de asemenea, firmelor occidentale să asigure transport maritim, să ofere asigurare și alte servicii legate de exportul pe mare al acestui tip de marfă, cu excepția cazului în care este vândut la sau sub pragul stabilit – a fost impus de UE, G7 și o serie de parteneri globali în decembrie anul trecut. Sancțiunile au avut scopul de a submina capacitatea Rusiei de a-și finanța armata în conflictul în desfășurare cu Ucraina.
Moscova a răspuns restricțiilor prin interzicerea vânzării de petrol și produse rafinate oricărei ţări care susține plafonul de preț, în timp ce şi-a redirecţionat exporturile către țările pe care le consideră prietenoase, inclusiv China și India.
Deşi restricțiile au fost puse în aplicare la sfârșitul anului trecut, abia la jumătatea lunii iulie, prețurile petrolului au depășit plafonul de 60 de dolari pentru prima dată. În același timp, Reuters a relatat că SUA intenționează să folosească tactici „mai blânde” pentru a convinge companiile occidentale să se conformeze restricțiilor, mai degrabă decât să impună măsuri mai drastice. Cu toate acestea, după cum a relatat Bloomberg săptămâna trecută, companiile occidentale ignoră în mare măsură plafonul de preț asupra petrolului, continuând să faciliteze exporturile de ţiţei brut rusesc.
Fluxul de știri
0