Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul salută mesajul Papei către tinerii ruși

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Accesați arhiva multimediaВстреча патриарха Московского и всея Руси Кирилла с папой римским Франциском
Встреча патриарха Московского и всея Руси Кирилла с папой римским Франциском - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2023
Abonare
Kremlinul a salutat mesajul Papei Francisc în care s-a referit la moștenirea istorică a Rusiei, rostit în timpul unui discurs adresat tinerilor catolici ruși.
BUCUREŞTI, 31 aug – Sputnik. „Este foarte bine că Pontiful cunoaște istoria Rusiei, care este adânc înrădăcinată”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RT.
Transmiţând un mesaj video către catolicii ruși vinerea trecută, Papa a descris audiența de la Sankt Petersburg ca fiind „moștenitori ai marii Rusii…, ai sfinților, ai regilor, ai Rusiei lui Petru cel Mare și Ecaterinei a II-a, ai marelui Imperiu Rus, de mare cultură și de mare umanitate”. Papa i-a îndemnat să prețuiască această moştenire.
Peskov a comentat că istoria Rusiei este mult mai largă decât cea acoperită de cei doi monarhi menţionaţi de liderul Bisericii Catolice și că există mulți profesori în școlile și universitățile ruseşti al căror scop este le inspire studenților respectul faţă de trecutul ţării.
„Faptul că Pontiful este la unison cu aceste eforturi este un lucru foarte agreabil”, a conchis oficialul.
Cu toate acestea, afirmaţiile Papei au stârnit indignare în rândul unor ţări est-europene, în special din partea Ucrainei, care susține că prezentul conflict cu Moscova a fost cauzat de „aspirațiile imperialiste” ale statului rus modern, care îşi au rădăcinile în imperiul istoric.
„Este foarte regretabil că ideile imperialiste ruseşti, care sunt cauza agresiunii cronice a Rusiei, sunt afirmate, conştient sau inconştient, de către Papa”, a scris pe rețelele de socializare un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.
Vaticanul a negat acuza, subliniind că Papa a evidenţiat „marea cultură și umanitate” a Rusiei, şi nu expansiunea istorică.
De asemenea, Moscova a negat această caracterizare a conflictului. Rusia a insistat că a trebuit să folosească forța ca răspuns la persecuțiile continue exercitate de către Kiev asupra populației sale etnice ruseşti, precum şi la instigarea naționaliștilor extremiști din Ucraina și la concentrarea continuă a forțelor NATO la granițele Rusiei.
Fluxul de știri
0