Stoltenberg a discutat despre cooperarea dintre Ucraina și NATO cu Kuleba
© Sputnik / Alexey Vitvitsky
/ Abonare
Stoltenberg a discutat telefonic cu Kuleba despre cooperarea dintre Ucraina și NATO
BUCUREŞTI, 30 aug – Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a discutat telefonic cu ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba despre sprijinul pe care țările alianței îl oferă Kievului, inclusiv aprovizionarea planificată cu avioane de luptă F-16."
„Am avut o conversație productivă cu Dmitry Kuleba despre cooperarea noastră și sprijinul continuu al NATO”, a scris Stoltenberg pe rețeaua X (fostă Twitter). El a salutat, de asemenea, „sprijinul semnificativ oferit de țările NATO”, inclusiv furnizarea de avioane de luptă F-16 și pregătirea piloților, care implică Danemarca, Țările de Jos, Norvegia și Statele Unite.
Anterior, un înalt oficial al administrației americane a declarat pentru RIA Novosti că Washingtonul a decis să aprobe transferul de a patra generație de avioane de luptă americane F-16 la Kiev din Danemarca și Țările de Jos . Casa Albă a confirmat că Ucraina va primi avioane de luptă din țări terțe după finalizarea pregătirii piloților săi. Pentagonul a mai remarcat că Ucraina nu are încă infrastructura necesară pentru a găzdui F-16.
Premierul norvegian Jons Gahr Støre a confirmat și intenția autorităților țării de a transfera avioane de vânătoare F-16 în Ucraina, în timp ce numărul de avioane este încă necunoscut.
Rusia a trimis anterior o notă țărilor NATO cu privire la livrările de arme către Ucraina. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că orice marfă care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia. El a subliniat că SUA și NATO sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, incluzând nu numai furnizarea de arme, ci și pregătirea personalului în Marea Britanie , Germania , Italia ., alte țări. Mai târziu, ministrul rus de externe a notat separat că faptul că Kievul avea avioane de luptă F-16 capabile să poarte arme nucleare va fi considerat de Rusia ca o amenințare din partea Occidentului în sfera nucleară. Potrivit acestuia, Statele Unite și sateliții săi NATO creează riscul unei ciocniri armate directe cu Federația Rusă, aceasta fiind plină de consecințe catastrofale.