Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stoltenberg a discutat despre cooperarea dintre Ucraina și NATO cu Kuleba

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaСовет Россия - НАТО в Брюсселе
Совет Россия - НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2023
Abonare
Stoltenberg a discutat telefonic cu Kuleba despre cooperarea dintre Ucraina și NATO
BUCUREŞTI, 30 aug – Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a discutat telefonic cu ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba despre sprijinul pe care țările alianței îl oferă Kievului, inclusiv aprovizionarea planificată cu avioane de luptă F-16."

„Am avut o conversație productivă cu Dmitry Kuleba despre cooperarea noastră și sprijinul continuu al NATO”, a scris Stoltenberg pe rețeaua X (fostă Twitter). El a salutat, de asemenea, „sprijinul semnificativ oferit de țările NATO”, inclusiv furnizarea de avioane de luptă F-16 și pregătirea piloților, care implică Danemarca, Țările de Jos, Norvegia și Statele Unite.

Anterior, un înalt oficial al administrației americane a declarat pentru RIA Novosti că Washingtonul a decis să aprobe transferul de a patra generație de avioane de luptă americane F-16 la Kiev din Danemarca și Țările de Jos . Casa Albă a confirmat că Ucraina va primi avioane de luptă din țări terțe după finalizarea pregătirii piloților săi. Pentagonul a mai remarcat că Ucraina nu are încă infrastructura necesară pentru a găzdui F-16.
Premierul norvegian Jons Gahr Støre a confirmat și intenția autorităților țării de a transfera avioane de vânătoare F-16 în Ucraina, în timp ce numărul de avioane este încă necunoscut.
Rusia a trimis anterior o notă țărilor NATO cu privire la livrările de arme către Ucraina. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că orice marfă care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia. El a subliniat că SUA și NATO sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, incluzând nu numai furnizarea de arme, ci și pregătirea personalului în Marea Britanie , Germania , Italia ., alte țări. Mai târziu, ministrul rus de externe a notat separat că faptul că Kievul avea avioane de luptă F-16 capabile să poarte arme nucleare va fi considerat de Rusia ca o amenințare din partea Occidentului în sfera nucleară. Potrivit acestuia, Statele Unite și sateliții săi NATO creează riscul unei ciocniri armate directe cu Federația Rusă, aceasta fiind plină de consecințe catastrofale.
Fluxul de știri
0