România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România susține furtul activelor rusești din Occident

© Photo : Ministry of Foreign Affairs, RomaniaMAE al României
MAE al României - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cum era de așteptat: România este de acord cu ”soluția” furtului activelor rusești înghețate prin sancțiuni, alăturându-se astfel grupului statelor cu poziții radicale față de Federația Rusă.
BUCUREȘTI, 30 aug -Sputnik. Informația a fost făcută publică de ministrul de externe al României, Luminița Odobescu, în timpul unei conferințe de presă susținută cu omologul lituanian, Gabrielius Landsbergis, la București.
Șefa diplomației de la București a susținut şi necesitatea unui "răspuns adecvat şi ferm la încercările de destabilizare" a Republicii Moldova.
"Am evidenţiat totodată că este necesară furnizarea unui răspuns adecvat şi ferm la încercările de destabilizare a Republicii Moldova. De asemenea, am subliniat relevanţa specială a consolidării rezilienţei acestui stat, pe fondul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum şi al acţiunilor hibride, care vizează destabilizarea Republicii Moldova", a precizat aceasta.
Precizările au fost făcute în cadrul unei declaraţii de presă susţinute alături de omologul lituanian, Gabrielius Landsbergis, în marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
"Am trecut în revistă măsurile vizând sancţionarea şi tragerea la răspundere a Rusiei. Am agreat relevanţa sancţiunilor coordonate adoptate în cooperare cu aliaţii şi partenerii noştri, cu accent pe consolidarea relaţiei transatlantice şi acţiunile iniţiate împreună cu G7. Am evidenţiat că, în cazul agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, coordonarea trebuie să aibă loc pe trei paliere: al adoptării, al implementării şi al contracarării eludării sancţiunilor. În acest sens, am salutat accentul puternic pus pe contracararea eludării sancţiunilor în cadrul celui de-al unsprezecelea pachet de sancţiuni. Am transmis că România susţine identificarea unei soluţii solide din punct de vedere juridic pentru a utiliza activele ruseşti îngheţate şi imobilizate pe teritoriul Uniunii Europene, în vederea reconstrucţiei Ucrainei", a spus ministrul de Externe.
Fluxul de știri
0