Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Reevaluarea AUR provoacă dispute în Israel

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Эйлат
Города мира. Эйлат - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2023
Abonare
Partidul AUR provoacă scandal în Israel, după ce liderul partidului suspectat de antisemitism și extremism de dreapta a avut o întâlnire cu ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar.
BUCUREȘTI, 30 aug -Sputnik. Ambasadorul israelian în România Reuven Azar s-a întâlnit luni la București cu George Simion, șef al partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Este prima întâlnire între un responsabil israelian și șeful AUR, în condițiile în care lideri ai acestui partid, care deține acum 12% din locurile parlamentare și se află în opoziție, și-au exprimat poziții clar antisemite, pe lângă faptul că au negat Holocaustul, scrie Ynet News.
AUR a declarat chiar anul trecut că Holocaustul evreilor români a fost un „eveniment minor” și s-a opus unei programe de predare a Holocaustului în școlile românești, pretinzând că ar fi fost un „experiment ideologic” dăunător sistemului de învățământ românesc.
Întâlnirea a avut loc în urma unei directive a ministrului de externe Eli Cohen de reevaluare a politicii de boicot privind partidul AUR, al cărui lider a încercat pe parcursul ultimului an să îndepărteze formațiunea de antisemitism și s-o apropie de personaje de dreapta din Israel. Această schimbare a politicii e contrară poziției diplomaților profesioniști din minister și în antiteză cu poziția muzeului Yad Vashem, care a argumentat împotriva unui dialog cu acest partid problematic, din cauza istoriei lui alarmante.
Politicianul român de extrema dreaptă a publicat după întâlnire un comunicat prin care admite răspunderea României pentru Holocaustul evreilor români și prin care își exprimă regretul profund. El a afirmat că astfel de orori nu ar trebui să se mai repete vreodată cu evrei, români, sioniști sau oricare altă națiune din lume.
Comunicatul subliniază de asemenea că „orice țară, inclusiv România, trebuie să predea acest capitol crucial al istoriei pentru ca toate generațiile viitoare să fie conștiente și să recunoască barbaria acelor vremuri și motivul pentru care este vital să fie împiedicate asemenea orori”. Simion a condamnat ferm antisemitismul în comunicat și a subliniat că partidul lui are toleranță zero pentru acesta.
Fluxul de știri
0