Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Tensiuni între Beijing și Tokyo

© AFP 2024 / KAZUHIRO NOGIFlagurle Chinei și Japoniei
Flagurle Chinei și Japoniei - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2023
Abonare
Tensiunile dintre China și Japonia cresc, după ce aceasta din urmă a decis eliberarea în ocean a apelor contaminate după accidentul nuclear de la Fukushima.
BUCUREȘTI, 29 aug -Sputnik. Decizia Japoniei de a deversa în ocean apele radioactive folosite la răcirea reactoarelor de la Fukushima a provocat reacții ferme de protest atât din partea statului chinez, dar și a cetățenilor (chinezi sau japonezi), îngrijorați atât de efectele climatice, cât și de impactul pe care această decizie l-ar putea avea asupra industriei pescuitului oceanic.
Ambasada Japoniei în China a declarat că este „extrem de îngrijorată” în legătură cu protestele și ”hărțuirile” la care ar fi fost supuși angajații corpului diplomatic japonez din China. Aceasta a solicitat protecție suplimentară de la autoritățile chineze pentru reprezentanțele și personalul său diplomatic prezent în Republica Populară Chineză.
De asemenea, a intervenit și ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, care a confirmat că o cărămidă ar fi fost aruncată spre ambasadă.
Șeful diplomației japoneze a îndemnat guvernul chinez să „ia imediat măsurile adecvate, inclusiv să facă apel la cetățenii săi să acționeze cu calm pentru a împiedica agravarea situației”.
Fluxul de știri
0