România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Iohannis stabilește prioritățile în politica externă ale României

© Sputnik / StringerКлаус Йоханнис
Клаус Йоханнис - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2023
Abonare
Președintele Iohannis are încă o activitate în luna august, după participarea la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei. El s-a întâlnit cu ambasadorii români în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.
BUCUREȘTI, 29 aug -Sputnik. Peşedintele Klaus Iohannis i-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe şefii de misiuni diplomatice, de oficii consulare şi pe directorii Institutelor culturale româneşti, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
În discursul său, președintele Iohannis a stabilit prioritățile diplomatice ale României. Acestea sunt aderarea la Schengen și mai multă coordonare între România și diplomația UE, dar accentuarea eforturilor pentru ca Ucraina și Republica Moldova să devină state membre ale Uniunii Europene.
Nici americanii nu au lipsit de pe lista de priorități a președintelui. Acesta a spus că prioritatea României este creșterea prezenței militare și politice americane în regiune.
Mircea Geoană - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2023
România
Mircea Geoană, marele favorit la alegerile prezidenţiale din 2024!
Evenimentul, organizat conform tradiţiei în apropierea Zilei Diplomaţiei Române (marcată anual la 1 septembrie) şi găzduit de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare, precum şi pe directorii institutelor culturale ale României din străinătate, alături de care participă oficiali români de rang înalt şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România. Va fi prezent și premierul Marcel Ciolacu.
De asemenea, sunt invitaţi reprezentanţi de prestigiu ai mediului academic şi ai grupurilor de reflecţie, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai mass-media. Invitaţii speciali ai ministrului Luminiţa Odobescu vor fi omologii din Chile, Alberto van Klaveren Stork, şi Lituania, Gabrielius Landsbergis.
"Tema principală a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române din 2023 este centrată pe reafirmarea priorităţilor de politică externă ale României, în sensul gestionării provocărilor şi în perspectiva valorificării oportunităţilor generate de actualul mediu internaţional. În contextul războiului de agresiune derulat de Rusia în Ucraina, este evidentă centralitatea mizelor de securitate, precum şi necesitatea intensificării dialogului diplomatic şi a eforturilor socio-economice conexe, în scopul consolidării arhitecturii de securitate şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, într-un cadru mai amplu de eforturi conjugate ale comunităţii democraţiilor", arată MAE.
Fluxul de știri
0