Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Propaganda UE din Republica Moldova între penibil și hilar

© Sputnik / Osmatesco / Accesați arhiva multimediaМитинг М. Санду "Европейская Молдова"
Митинг М. Санду Европейская Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2023
Abonare
Propaganda pro-UE din Republica Moldova atinge culme de penibil în efortul de a acoperi realitatea tot mai complicată din micul stat est-european.
BUCUREȘTI, 28 aug -Sputnik. Începerea noului an școlar în Republica Moldova urmează să se facă sub semnul propagandei pro-Uniunea Europeană, spun documente care indică că profesorii ar fi primit instrucțiuni speciale în acest sens, ca să scurteze festivitățile de începere ale școlii și să se focalizeze pe ora de propagandă.
Profesorii moldoveni au primit instrucțiuni specifice ca după festivitățile de deschidere a anului școlar să implice pe elevi în lecții speciale de promovare propagandistică a UE.

Astfel, elevii urmează a fi implicați în diverse jocuri și activități. La grădiniță și la clasele mici, se va pune în scenă ”Jocul cu steluțe”. Unii copii vor avea steluțe – în calitate de membri UE, iar ceilalți (cum ar veni statele candidate la aderare) vor fi încurajați să țină un mic discurs, să recite o poezie sau să facă un giumbușluc pentru a primi mult-râvnita steluță.
Mitingul protest deținătorilor de patente - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2023
Societate
Republica Moldova celebrează astăzi, 27 august, 32 de ani de la proclamarea Independenței
Elevii de liceu vor fi provocați să răspundă la întrebări mai complicate: simbolistica drapelului UE, dar și a motto-ului Uniunii Europene, ”Uniți în diversitate”, cu focalizare pe dimensiunea multiculturală și ”woke” a principiului.
Lucrurile devin însă suprarealiste când elevilor li se va explica apariția UE. Iată un fragment din așa numita ”Lecție de diriginție”:
”Acum zeci de ani, a fost un război cumplit în Europa. Moldova a fost furată, Europa destrămată, și mulți oameni au suferit. A apărut foamea, sărăcia și oameni supraviețuiau din greu. Fiecare țară trăia separat, neavând îndeajuns pentru a ajuta pe toți. Dar, iată că Robert Schuman împreună cu colegii săi din alte națiuni, au pornit spre Strasbourg pentru a se uni. Și totul a înflorit. Nu au mai fost războaie, și multe țări au venit și ele să guste din fructele Uniunii Europene, pentru a le simți gustul și să vadă cât de bune sunt. (...) Moldova dorește și ea să se înfrupte din darurile Uniunii Europene, pentru a se bucura cu alte națiuni de libertate, siguranță și prosperitate. Pas cu pas, Moldova luptă cu inamici puternici, căuta cea mai fină mătase pentru haina nouă și strânge cele mai bune daruri pentru a se încadra în Uniunea Europeană”.
Acest absurd suprarealist al propagandei pro-UE a regimului de la Chișinău este dublat însă și de multă ignoranță. Într-un material propagandistic ce ar urma să fie folosit în școli, printre liderii UE apare și fostul premier britanic Boris Johnson, deși Marea Britanie a ales să părăsească ”fructele Uniunii Europene”.
Fluxul de știri
0