Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

BRICS extins va reprezenta aproape 40% din economia globală

© AFP 2023 / ALET PRETORIUSСаммите БРИКС в Йоханнесбурге
Саммите БРИКС в Йоханнесбурге - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
PIB-ul combinat al blocului îl depășește deja pe cel al G7, iar decalajul se va mări și mai mult odată ce șase noi membri se vor alătura anul viitor.
BUCUREŞTI, 28 aug – Sputnik. Intrareaa șase noi state membre va propulsa grupul de țări BRICS cu mult înaintea principalului său rival, G7, din punct de vedere economic, au informat mai multe instituții de presă ruseşti săptămâna aceasta, citând calcule bazate pe date globale, relatează RT.
BRICS este alcătuit în prezent din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, dar în ianuarie 2024 vor intra Argentina, Egiptul, Etiopia, Iranul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Potrivit rapoartelor de la posturile de știri RBK și TASS, produsul intern brut (PIB) combinat al BRICS extins, în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPP), va fi de aproximativ 65 de trilioane de dolari. Astfel, ponderea blocului din PIB-ul global va crește de la actualul 31,5% la 37%. În comparație, ponderea grupului G7 al economiilor avansate este în prezent de aproximativ 29,9%.
În plus, odată cu adăugarea noilor membri, națiunile BRICS vor reprezenta aproape jumătate din producția de alimente a lumii. În 2021, recolta de grâu a grupului a reprezentat 49% din totalul la nivel global. Ponderea G7 a fost de 19,1%.
BRICS va avea un avantaj și în ceea ce privește producția de metale folosite în industria high-tech. Cele 11 ţări vor reprezenta 79% din producția globală de aluminiu, față de doar 1,3% controlată de G7. În ceea ce priveşte paladiul, diferența este de 77% pentru BRICS față de 6,9% pentru G7.
BRICS extins va reprezenta aproximativ 38,3% din producția industrială a globului, față de 30,5% pentru G7. Acesta din urmă va păstra însă avantajul în ceea ce privește exporturile, cu o pondere de 28,8% față de 23,4% pentru BRICS.
Arabia Saudită are cea mai mare economie dintre noile state membre ale BRICS. PIB-ul său în dolari, la sfârșitul anului 2022, a fost estimat la 1,1 trilioane de dolari. Între timp, Emiratele Arabe Unite vor fi o completare formidabilă la bloc datorită statutului său de exportator major. În 2022, exporturile sale de bunuri s-au ridicat la aproape 600 de miliarde de dolari.
În total, cele 11 țări BRICS vor reprezenta 48,5 milioane de kilometri pătrați, reprezentând 36% din suprafața pământului la nivel mondial. Aceasta înseamnă o suprafaţă mai mult decât dublă față de G7. Populația combinată se va ridica la 3,6 miliarde, însemnând 45% din totalul globului și de peste patru ori faţă de cea din G7.
Fluxul de știri
0