Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Utilizarea monedei euro în plățile la nivel global, la un minim istoric

Euro - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2023
Abonare
Tranzacțiile transfrontaliere SWIFT în moneda euro au atins un minim istoric în iulie, potrivit unei analize RIA Novosti.
BUCUREŞTI, 27 aug – Sputnik. Utilizarea monedei euro în tranzacţiile internaționale a coborât în iulie la cel mai scăzut nivel istoric, potrivit unei analize RIA Novosti, citând date de la SWIFT.
Statisticile au arătat că proporția tranzacțiilor transfrontaliere implicând a doua cea mai populară monedă din lume a scăzut la 24,4% luna trecută, fiind o scădere cu 6,83 puncte procentuale față de luna precedentă, potrivit RT.
Plățile folosind dolarul american au urcat la 46,4%, în timp ce tranzacțiile transfrontaliere cu yuanul chinezesc au crescut la peste 3% – cel mai înalt nivel de la începutul anului 2022. Ponderea yuanului în comerțul global a crescut constant, în conformitate cu eforturile Beijingului de a internaționaliza utilizarea monedei sale.
SWIFT (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale) continuă să fie instrumentul major pentru procesarea plăților globale. Cu toate acestea, în ultimii ani au apărut sisteme alternative de mesagerie interbancară.
Rusia a început să-și dezvolte propriul sistem național de plăți, SPFS, când SUA au impus sancțiuni împotriva ţării în 2014. SPFS asigură transferul de mesaje financiare între bănci atât în interiorul țării, cât și în afara acesteia. Cardurile Mir din Rusia au intrat în circulație în decembrie 2015 și sunt utilizate în prezent în mai multe țări.
De asemenea, China are propriul sistem de plată, CIPS (Cross-Border Interbank Payment System), în timp ce India are SFMS (Structured Financial Messaging System). Rusia și partenerii săi comerciali au sporit utilizarea monedelor locale în tranzacţii și lucrează la stabilirea unei noi monede de rezervă în contextul sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.
Fluxul de știri
0