Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina închide Lavra Kiev-Pechersk pentru studenții Academiei Teologice

© Sputnik / Maksim Blinov / Accesați arhiva multimediaTrinity Lavra of St. Sergius in Sergiyev Posad, Moscow Region
Trinity Lavra of St. Sergius in Sergiyev Posad, Moscow Region - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2023
Abonare
Ministerul Culturii și Politicii Informaționale din Ucraina a interzis accesul studenților și profesorilor de la şcolile teologice din Kiev pe teritoriul Lavrei Kiev-Pechersk și în clădirile Academiei și Seminarului Teologic din Kiev.
BUCUREŞTI, 27 aug – Sputnik. Ministerul Culturii și Politicii Informaționale din Ucraina a echivalat studenții și profesorii de la şcolile teologice din Kiev cu vizitatorii Lavrei Kiev-Pechersk și a interzis accesul acestora pe teritoriul mănăstirii și în clădirile Academiei și Seminarului Teologic din Kiev, a anunţat Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC).

„Ministerul Culturii a trimis o scrisoare Academiei și Seminarului Teologic din Kiev în care informează că profesorii, studenții și personalul școlilor teologice din Kiev sunt definiți ca vizitatori ai Lavrei [Kiev-Pechersk], iar acum accesul pe teritoriul mănăstirii și clădirilor Academiei le este interzis”, a declarat vineri Departamentul de informare și educație al UOC, potrivit Sputnik Internaţional.

Pe 11 august, Rezervația istorică și culturală națională Kiev-Pechersk a decis să închidă accesul vizitatorilor pe teritoriul Lavrei inferioare (unde se află clădirile Academiei), a adăugat UOC.
Pe 10 august, presa ucraineană a informat că o comisie a ministerului ucrainean al Culturii a sigilat patru clădiri ale Lavrei Kiev-Pechersk.
Tensiunile dintre guvernul ucrainean și UOC au escaladat după ce Rusia a lansat operațiunea sa militară specială în Ucraina, în februarie 2022. Călugării UOC au primit ordin să părăsească Lavra Kiev-Pechersk, a cărei jurisdicție este împărțită între Rezervația istorică și culturală națională Kiev-Pechersk, o organizație culturală ucraineană, și UOC, pentru presupusa încălcare a condițiilor contractului de închiriere.
Ministrul ucrainean al Culturii de la acea vreme, Oleksandr Tkachenko, a spus că monahii ar putea rămâne în Lavră dacă se alătură Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (OCU) necanonică. Călugării din Lavra au criticat ordinul de evacuare unilateral ca fiind ilegal, nefiind susținut de o decizie judecătorească.
Fluxul de știri
0