Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin nu va călători în India pentru a participa la summitul G20

© POOL / Accesați arhiva multimediaПослание президента РФ Владимира Путина Федеральному собранию
Послание президента РФ Владимира Путина Федеральному собранию - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2023
Abonare
Președintele rus Vladimir Putin nu are intenţia să participe personal la reuniunea de luna viitoare a liderilor G20, care va avea loc în India.
BUCUREŞTI, 26 aug – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin nu are intenţia să participe personal la reuniunea de luna viitoare a liderilor G20, care va avea loc în India, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Formatul exact al participării liderului rus urmează să fie decis, a declarat vineri Peskov jurnaliştilor, potrivit RT.
Summitul de la New Delhi este programat pentru 9-10 septembrie. New Delhi a preluat președinția rotativă de la Indonezia în decembrie anul trecut.
Săptămâna aceasta, Putin a participat prin conferinţă video la summitul liderilor BRICS de la Johannesburg, după ce a refuzat să călătorească în Africa de Sud. Ţara gazdă îl invitase pe președintele rus, deși potențiala sa sosire ar fi plasat Africa de Sud într-o poziție dificilă din cauza angajamentelor sale față de Curtea Penală Internațională (CPI).
CPI l-a acuzat oficial pe Putin că ar fi răpit copii ucraineni. Moscova a respins acuzațiile ca fiind false și a descris CPI ca fiind compromisă politic. Guvernul sud-african ar fi fost tehnic obligat să încerce să-l rețină pe Putin dacă ar fi ajuns pe teritoriul său.
Spre deosebire de Africa de Sud, India nu a semnat Statutul de la Roma, tratatul legal care stabileşte jurisdicția CPI. Totuşi, evenimentele anterioare ale G20 au fost afectate de campania condusă de SUA de condamnare a Rusiei. Națiunile occidentale susțin că Moscova trebuie „izolată” diplomatic ca pedeapsă pentru criza din Ucraina.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a condus delegația Moscovei la summitul liderilor G20 de la Bali, în noiembrie anul trecut. Înaintea întâlnirii, presa occidentală a informat că biroul președintelui american Joe Biden a pregătit planuri de urgență pentru a-l împiedica să ajungă în aceeași cameră cu Putin, în cazul în care liderul rus ar fi participat în persoană.
Fluxul de știri
0