Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova a acuzat Chișinăul de distrugerea relațiilor cu Moscova

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2023
Abonare
Ministerul rus de Externe: Autoritățile moldovenești nu sunt capabile să înceteze să provoace isteria anti-rusă
Va fi dificil să fie menținut ritmul de lucru anterior al departamentului consular al Ambasadei Rusiei la Chișinău, însă Moscova va depune toate eforturile pentru ca cetățenii Rusiei și Moldovei să beneficieze în continuare de toate serviciile consulare necesare, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova
„În ciuda reducerii radicale a numărului de angajați ai misiunilor externe ruse la solicitarea autorităților moldovenești, departamentul consular al Ambasadei Rusiei la Chișinău și-a reluat activitățile după o pauză forțată din 17 august. Evident, va fi greu de menținut ritmul anterior al activității sale. Cu toate acestea, în ciuda dificultăților create pentru noi, vom depune toate eforturile pentru a continua să furnizăm serviciile consulare necesare cetățenilor Rusiei și Moldovei”, se arată într-un comentariu publicat pe site-ul MAE rus.
În acest context, declarațiile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și ale ministrului de Externe, Nicu Popescu, despre „suficiența” diplomaților ruși care rămân în țară pentru a menține calitatea muncii misiunii diplomatice par „foarte cinice”, a spus Zaharova.
„Evident, actualele autorități moldovenești s-au înfuriat atât de mult încât nu mai sunt în stare să se oprească să provoace isteria anti-rusă în societate și nu vor să asculte aspirațiile majorității populației lor, care este interesată să mențină buna vecinătate și relațiile cu Rusia”, a subliniat ea.
„Astfel, vina pentru starea actuală a relațiilor ruso-moldovenești îi revine în întregime Chișinăului oficial, ai cărui reprezentanți, din păcate, nu au simțul responsabilității pentru viitorul statului lor și, prin urmare, distrug atât de ușor ceea ce a fost construit pentru beneficiul prosperității popoarelor noastre timp de decenii”, a rezumat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Afacerilor Externe.
Anterior, 45 de angajați ai ambasadei Rusiei, împreună cu familiile lor, au părăsit Republica Moldova urmare a unei decizii a Ministerului de Externe al Republicii Moldova referitoare la reducerea personalului misiunii diplomatice ruse. Reacția ministerului a urmat după apariția așa-zisei „investigații” despre presupusele activități de spionaj ale Rusiei în Moldova. Concluzia despre „spionaj” s-a bazat pe faptul că pe acoperișul ambasadei Rusiei la Chișinău au numărat 28 de antene parabolice, ceea ce, potrivit publicației, ar fi mai mult decât numărul de antene instalate pe clădirea ambasadei Rusiei din Belgia.
Ministerul rus de Externe a calificat acest pas ca unul neprietenos care va avea consecințe asupra relațiilor bilaterale și va afecta rezidenții ambelor țări, a căror capacitate de a primi asistență consulară va fi redusă.
Relațiile dintre Rusia și Moldova au început să se deterioreze după ce președintele Maia Sandu, care aderă la o politică pro-europeană, a ajuns la putere în Republică la sfârșitul anului 2020.
Fluxul de știri
0