România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Banca Mondială: luptați cu deficitul, nu cu sărăcia

© AFP 2024 / KAREN BLEIERBanca mondială
Banca mondială - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2023
Abonare
Banca Mondială cere guvernului României să nu mai lupte cu sărăcia socială ci să lupte cu cu deficitul fiscal și cu datoria publică.
BUCUREȘTI, 25 aug -Sputnik. Prioritățile pe care Banca Mondială le trasează pentru România, în ultimul său raport, sunt ”reducerea deficitului fiscal și stabilizarea datoriei publice prin reforme politice și instituționale”.
Raportul arată că Banca Mondială vede salariile și pensiile publice drept probleme structurale care au generat deficitul bugetar ridicat. Celelalte cauze enumerate sunt: criza indusă de pandemie și războiul din Ucraina.
Anterior, raportul precizează că ”strategiile care au permis progresele trecute în reducerea sărăciei sunt nesustenabile din punct de vedere structural”, precizând că, între 2014 și 2019, reducerea sărăciei a fost rezultatul creșterii veniturilor din muncă (salariului minim) și din pensii, ca urmare a reformelor fiscale. Măsurile ”exercită o presiune tot mai mare asupra bugetului public și a veniturilor din pensii, agravând dezechilibrele acestuia” arată Banca Mondială, afirmând că au fost scutiți de taxe tot bogații: ”cea mai mare parte a scutirilor de impozite a fost acumulată pentru gospodăriile aflate în partea de sus a distribuției veniturilor”.
Fluxul de știri
0