Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina a rămas ”în pană” de curent

© Sputnik / Rodion StepanchukЛЭП. Линии электро передач
ЛЭП. Линии электро передач - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
România și Polonia au salvat pe 22 august sistemul energetic ucrainean, care a apelat la ajutoare de avarie din partea celor două țări.
BUCUREȘTI, 24 aug -Sputnik. Sistemul Energetiv al Ucrainei, afectat de avariile la centralele hidro și termo ca urmare a războiului nu a putut funcționa în siguranță în condițiile consumului crescut decât cu ajutor de avarie din România și din Polonia.
″Ieri, 22 august, consumul de energie s-a menținut la niveluri înalte. La vârful de seară, consumul a fost cu numai 2,5% sub recordul acestei veri, consemnat pe 21 august. Ukrenergo a fost obligată să acopere cererea între orele 13 și 22 apelând la ajutoare de avarie de urgență din partea sistemelor energetice ale Poloniei și României. Cantitatea totală livrată astfel a stabilit un nou record, de 3.900 MWh. Amintim că astfel de servicii de urgență nu reprezintă importuri comerciale, ci soluția de ultimă instanță, care este și cea mai scumpă, de echilibrare a sistemului energetic fără întreruperea alimentării consumatorilor″ arată compania energetică națională a Ucrainei, Ukrenergo, pe o pagină de socializare a companiei.
Ucrainenii spun că, pe lângă consumul în creștere, țara se confuntă cu un deficit de producție, din cauza daunelor de la termocentrale și centrale hidroelectrice. “În plus, există o campanie activă de reparații la centralele nucleare care se pregătesc să lucreze la capacitate maximă în timpul iernii”, mai spune Ukrenergo.
Ucrainenii arată că importurile comerciale din Europa nu sunt suficiente pentru a acoperi diferența dintre consumul ridicat al acestei perioade și posibilitățile limitate de producție la centralele electrice ale țării. De aceea, în postarea de pe rețeaua de socializare, Ukrenergo face apel la cetățeni să evite utilizarea aparatelor cu consum mare, sau măcar utilizarea lor concomitentă, să oprească iluminatul când nu sunt în încăpere și să încerce să utilizeze preponderent electrocasnicele cu consum mare dimineața sau noaptea.
Fluxul de știri
0