Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Șase noi țări au fost invitate oficial să adere la BRICS

© AFP 2023 / ALET PRETORIUSСаммите БРИКС в Йоханнесбурге
Саммите БРИКС в Йоханнесбурге - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În urma summit-ului de la Johannesburg, liderii țărilor BRICS au adoptat o declarație comună.
CHIȘINĂU, 24 aug – Sputnik. Liderii țărilor BRICS au convenit să invite șase noi țări în asociație, a declarat președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, în cadrul discursului său la summitul de la Johannesburg.
„Noi am luat decizia de a invita Argentina, Egiptul, Etiopia, Iranul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să devină membri cu drepturi depline BRICS”, a anunțat el.
Participarea deplină a noilor țări va începe din 1 ianuarie 2024.
Președintele Africii de Sud a menționat că admiterea noilor membri este prima fază a extinderii ”grupului celor cinci”, alte faze vor urma.
Ramaphosa a dat dovadă de abilități diplomatice uimitoare în coordonarea tuturor pozițiilor, inclusiv a celor legate de extinderea BRICS, a menționat președintele Rusiei, Vladimir Putin, luând cuvântul la summit prin legătură video.
"Aș dori să le mulțumesc prietenilor noștri sudafricani pentru ceea ce au făcut în timpul activității comune, mă refer la activitatea privind coordonarea declarațiilor. Trebuie să menționez că, după cum sa dovedit, această muncă nu a fost ușoară", a adăugat liderul rus.
Extinderea ”grupului celor cinci” a fost salutată și de prim-ministrul Indiei, Narendra Modi. După cum a subliniat acesta în discursul său, țara sa a considerat întotdeauna că apariția noilor membri va consolida BRICS ca organizație și va da un nou impuls eforturilor comune.
Ministerul de Externe al Africii de Sud a comunicat anterior că 23 de state au depus oficial cereri de aderare la BRICS, iar alte câteva și-au exprimat interesul la nivel neoficial.
De asemenea, în urma summit-ului, liderii țărilor BRICS au adoptat o declarație.
Puncte cheie ale documentului:
Liderii BRICS susțin reforma ONU, inclusiv a Consiliului de Securitate, pentru a face organizația mai democratică și mai eficientă;
Statele din ”grupul celor cinci” îndeamnă la o mai mare participare a țărilor în curs de dezvoltare la organizațiile internaționale;
BRICS se pronunță pentru utilizarea monedelor naționale în comerț;
Țările BRICS își exprimă sprijinul deplin pentru președinția Rusiei în 2024 și desfășurarea summitului la Kazan;
Statele își reafirmă angajamentul pentru consolidarea cooperarea în domeniul agriculturii pentru consolidarea securității alimentare;
Liderii au dispus ca miniștrii de Externe să pregătească o listă a potențialelor țări partenere către următorul summit.
După cum a comunicat în ajun Vladimir Putin, următorul summit BRICS este planificat să aibă loc la Kazan în octombrie 2024.
Fluxul de știri
0