Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Primul exportator mondial de petrol, interesat de BRICS

© AP Photo / Eraldo PeresBRICS
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2023
Abonare
Un fost consilier al ministrului saudit al Petrolului consideră că regatul intenționează să se alăture grupului BRICS.
BUCUREŞTI, 23 aug – Sputnik. Arabia Saudită este una dintre ţările invitate la Summit-ul BRICS din Africa de Sud. Menţionată printre candidații pentru calitatea de membru al grupului, nu și-a oficializat încă proiectele în acest sens. Însă un economist saudit a declarat pentru Sputnik că există intenția ţării de a se alătura grupului.
Invitat la Summit-ul BRICS de la Johannesburg, Riadul se menţine discret cu privire la intenția sa de a deveni membru al grupului. Cu toate acestea, un fost consilier al ministrului saudit al Petrolului consideră că regatul intenționează să facă acest lucru.
„Arabia Saudită intenţionează de mult timp să se alăture unei asociații majore non-occidentale precum BRICS. Vrem să cooperăm, vrem să extindem relațiile economice și politice în cadrul unei lumi multipolare bazate pe principiile respectului reciproc și al egalității”, a declarat pentru Sputnik fostul consilier Muhammad Suboor Sabban.
Potrivit acestuia, regatul, ca și alte țări din Sudul Global, are ocazia să se alăture acestei forțe cu șansele de a deveni un pol major al noii ordini mondiale.
Expertul a adăugat că Noua Bancă de Dezvoltare (NDB) a BRICS a făcut deja, într-un timp scurt, dovada că este o instituție sigură. Principala diferență între aceasta şi Banca Mondială sau FMI constă în faptul că nu impune nicio condiție politică sau economică prealabilă debitorilor săi.
„Cred că acest Summit va fi un eveniment cheie al acestui an. Este de la sine înțeles că Arabia Saudită este pregătită să depună o cerere de membru în acest grup. Sunt sigur că va fi acceptată. Pentru că membrii sunt interesați [să acorde] calitatea de membru primului exportator mondial de petrol și unui centru al lumii islamice”, a spus Sabban.
„Cred că, în viitor, BRICS nu numai că vor avea banca lor și vaste afilieri, dar și propria lor monedă. Asocierile de acest tip au toate șansele de succes”.
Fluxul de știri
0