Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Membru al UE: Nu poate exista o arhitectură europeană de securitate fără Rusia

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Accesați arhiva multimediaФлаги России, ЕС,
Флаги России, ЕС,  - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2023
Abonare
Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a spus că politicienii occidentali trebuie să fie mai realişti în încercările lor de a izola Rusia.
BUCUREŞTI, 23 aug – Sputnik. Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a spus că politicienii occidentali trebuie să fie mai realişti în încercările lor de a izola Rusia, deoarece țara va fi întotdeauna vecinul Uniunii Europene și un jucător cheie pe plan internațional.
Vorbind luni la o discuție de grup în Spania, Schallenberg l-a citat pe diplomatul german din secolul XX, Egon Bahr, arhitectul Ostpolitik – politica de normalizare a relațiilor cu Orientul în timpul Războiului Rece –, care a spus: „America este de neînlocuit, dar Rusia este de neclintit.”
„Orice s-ar întâmpla, Rusia va fi celmai mare vecin geografic. Orice s-ar întâmpla, probabil că va rămâne numărul unu în ceea ce privește focoasele nucleare. Încă este un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a menționat ministrul austriac de Externe, citat de RT.
Diplomatul a avertizat că, dacă UE încearcă să construiască o arhitectură de securitate fără Rusia, acest lucru va sfârşi, de asemenea, cu excluderea Asiei Centrale și a Caucazului de Sud.
„Nu putem anula Rusia. Nu o putem ignora”, a subliniat Schallenberg, adăugând că același lucru se aplică în cazul Chinei.
Evenimentul, găzduit de Menendez Pelayo International University (UIMP), în Santander, a avut ca invitaţi mai mulți înalţi diplomați europeni, inclusiv șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. Discuția s-a concentrat asupra conflictului din Ucraina, al cărui ministru de Externe, Dmitri Kuleba, a rostit un discurs prin transmisiune video.
La fel ca alți politicieni europeni, Schallenberg a dat vina pe Rusia pentru conflictul din Ucraina.
„Ce trebuie să se întâmple ca noi să avem încredere din nou în această țară?”, a întrebat el, menţionând o listă cu presupuse încălcări din partea Moscovei, inclusiv „atacul asupra Georgiei”.
Scurtul conflict armat din 2008 dintre Rusia și Georgia a început atunci când Tbilisi a trimis trupe pentru a acapara republica de atunci Osetia de Sud, ucigând mai mulți soldaţi ruși de menţinere de pace staționați acolo.
În ceea ce privește Kievul, Viena nu urmăreşte nici schimbarea regimului, nici dezmembrarea Rusiei, ci doar susține o lume în care marile puteri joacă după reguli, a mai afirmat ministrul austriac.
Moscova a menţionat absența încrederii ca fiind o problemă majoră în relațiile cu Occidentul. Guvernul rus s-a referit la extinderea NATO în Europa, cu încălcarea promisiunilor făcute conducerii sovietice, ca fiind un factor cheie care a condus, în cele din urmă, la conflictul din Ucraina.
Fluxul de știri
0