Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

BRICS: Formarea unei ordini mondiale multipolare bazată pe dreptul internațional

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaСаммит БРИКС в ЮАР
Саммит БРИКС в ЮАР - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În prezent, 23 de state și-au exprimat dorința de a adera la BRICS, inclusiv Argentina, Iran, Algeria, Tunisia, Turcia, Arabia Saudită și Egipt.
CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik. BRICS pledează pentru formarea unei ordini mondiale multipolare bazată pe dreptul internațional, statele membre ale organizației se pronunță împotriva hegemoniei și a politicii neocoloniale, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la cel de-al XV-lea summit BRICS care are loc la Johannesburg.
El a participat la eveniment în regim de videoconferință.
„Ne pronunțăm cu toții în unanimitate în favoarea formării unei ordini mondiale multipolare, cu adevărat justă și bazată pe dreptul internațional, cu respectarea principiilor cheie ale Cartei ONU, inclusiv dreptul suveran și respectul pentru dreptul fiecărui popor la propriile sale modele de dezvoltare”, a subliniat liderul rus.
În discursul său, Putin a îndemnat membrii ”grupului celor cinci” să extindă tranzacțiile în monede naționale și cooperarea interbancară, precum și să înființeze o comisie permanentă pentru transport, care să se ocupe inclusiv de logistică.
În opinia președintelui RPC, Xi Jinping, țările care fac parte din BRICS trebui să se pronunțe împotriva constrângerii economice și să se concentreze asupra cooperării în afaceri.În afară de aceasta, potrivit liderului chinez, „țările BRICS trebuie să extindă cooperarea în domeniul politicii și securității, să mențină pacea și liniștea”.
Xi Jinping a subliniat de asemenea că China este pregătită să coopereze cu toate părțile pentru stabilirea unui mecanism de schimb industrial durabil și cooperare în țările BRICS.
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a menționat în timpul summitului că sistemul financiar global este utilizat în prezent ca instrument de confruntare geopolitică.El a îndemnat țările membre ale organizației să promoveze interesele „Sudului Global”.
„Suntem îngrijorați de faptul că sistemul financiar și de plăți global este folosit tot mai mult ca instrument de confruntare geopolitică. (...) Noi vom continua discutarea măsurilor practice pentru a facilita comerțul și fluxului de investiții pe cale creșterea utilizării monedelor naționale”, a menționat Ramaphosa.
Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a vorbit și el despre crearea unei valute comune pentru membrii BRICS.
„Crearea unei unități (monede) valabile comune pentru transferurile noastre comerciale și investițiile pentru țările BRICS va spoi numărul opțiunilor de plată și va reduce vulnerabilitatea noastră”, a spus el.
Liderul Braziliei a subliniat de asemenea importanța BRICS pentru formarea unei ordini internaționale multipolare.
”Impulsul care a servit la crearea BRICS în urmă cu 15 ani continuă să ne inspire la edificarea unei ordini internaționale multipolare juste și incluzive”, a subliniat el.
Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a menționat sprijinul deplin al țării pentru extinderea BRICS.El le-a propus de asemenea țărilor care fac parte din organizație să extindă cooperarea în domeniul spațial prin crearea unui consorțiu privind cercetarea acestuia.
„India sprijină pe deplin extinderea apartenenței BRICS și salutăm progresele înregistrate în această direcție. (...) Pentru a extinde și mai mult cooperarea noastră strânsă, aș dori să vă prezint mai multe propuneri, dintre care prima este cooperarea în domeniul spațial. Noi deja lucrăm la crearea unei grupări de sateliți. Ne putem gândi la crearea unui întreg consorțiu privind studierea spațiului în domenii precum cercetarea spațială și monitorizarea condițiilor meteo în beneficiul întregii lumi", a precizat Modi.
Anul viitor, președinția BRICS va trece la Rusia.În acest context, președintele Federației Ruse a propus organizarea unei reuniuni la nivel înalt în octombrie 2024, la Kazan.
La summitul BRICS care se desfășoară timp de trei zile la Johannesburg, liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud, împreună cu reprezentanții a zeci de țări, discută chestiunea extinderii grupului.În prezent, 23 de state și-au exprimat dorința de a adera la BRICS, inclusiv Argentina, Iran, Algeria, Tunisia, Turcia, Arabia Saudită și Egipt.
Fluxul de știri
0