Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Xi Jinping: Summitul BRICS va consolida cooperarea în asociere

© Photo : Bloomberg / SeongJoon ChoXi Jinping, China's president
Xi Jinping, China's president - Sputnik Moldova, 1920, 22.08.2023
Abonare
Xi Jinping: Summitul BRICS va îmbunătăți mecanismul de cooperare în asociere
BUCUREŞTI, 22 aug – Sputnik. Deschiderea summitului BRICS de marți va fi o etapă importantă în dezvoltarea mecanismului de cooperare în asociere și, de asemenea, va ridica unitatea țărilor în curs de dezvoltare la un nivel superior, a declarat președintele chinez Xi Jinping, după sosirea la Johannesburg.
Xi Jinping a sosit în Africa de Sud cu o zi înainte pentru a participa la cel de-al 15-lea Summit BRICS.

„Sunt foarte bucuros să vizitez din nou Africa de Sud, sper că putem avea un schimb amănunțit de opinii cu dumneavoastră cu privire la aprofundarea relațiilor dintre China și Africa de Sud, precum și asupra chestiunilor de interes comun”, a declarat Xi Jinping președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, care l-a întâlnit la aeronava de tip ponton.

Într-o declarație scrisă citată de Ministerul chinez de Externe, Xi Jinping a remarcat că întărirea și dezvoltarea relațiilor dintre China și Africa de Sud nu numai că aduce beneficii popoarelor celor două țări, ci aduce și mai multă stabilitate lumii agitate. „Fiind o platformă importantă pentru cooperarea între piețele emergente și țările mari în curs de dezvoltare, mecanismul de cooperare BRICS a devenit o forță constructivă pentru promovarea creșterii economice globale, îmbunătățirea guvernanței globale și democratizarea relațiilor internaționale”, a spus liderul chinez.
El este încrezător că „actualul summit al liderilor țărilor BRICS va deveni o etapă importantă în dezvoltarea mecanismului de cooperare BRICS, va ridica unitatea și cooperarea țărilor în curs de dezvoltare la un nivel superior”.
Summitul BRICS va avea loc la Johannesburg în perioada 22-24 august, acolo vor fi prezenți liderii Chinei, Indiei , Braziliei și Africii de Sud, Rusia va fi reprezentată de ministrul rus de externe Serghei Lavrov . Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că va participa la summit prin videoconferință. BRICS unește Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, dar recent cel puțin 19 state și-au exprimat dorința de a adera la blocul economic, printre care Argentina , Iran , Algeria , Tunisia , Turcia , Arabia Saudită , Egipt .
Fluxul de știri
0