Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan se așteaptă să aibă o întâlnire față în față cu Putin în septembrie

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaРабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику - Sputnik Moldova, 1920, 22.08.2023
Abonare
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că se așteaptă să organizeze o întâlnire față în față cu președintele rus Vladimir Putin în septembrie.
BUCUREŞTI, 22 aug – Sputnik. „Va avea loc reuniunea G20 în India și Adunarea Generală a ONU în Statele Unite în septembrie. Dacă vom găsi o oportunitate în acest mediu aglomerat, ne vom întâlni și vom discuta cu Putin față în față”, a spus Erdogan reporterilor, potrivit Sputnik.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat anterior presei că Putin și Erdogan au convenit să decidă cu privire la ora și locul întâlnirii lor în viitorul apropiat. Potrivit purtătorului de cuvânt, agenda discuțiilor dintre cei doi lideri se va axa asupra legăturilor bilaterale, a crizei din Ucraina și a acordului privind transportul de cereale în Marea Neagră.
Recep Tayyip Erdogan a adăugat că ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, ar putea efectua o vizită în Rusia în viitorul apropiat.
„Ministrul [turc] de Externe ar putea călători în curând în Rusia. Pentru că este foarte important ca acest efort [privind acordul de cereale] să fie efectuat față în față și va fi mult mai ţintit către rezultate”, a declarat Erogan reporterilor.
Referindu-se la criza din Ucraina, Erdogan a declarat luni că speră la rezultate în ceea ce priveşte medierea de către Ankara în rezolvarea conflictului.
„Urmărim aceste discuţii [de pace], aceasta este speranța noastră. Am vorbit despre acest lucru în timpul vizitei [președintelui ucrainean Volodimir] Zelenski [la Istanbul], precum și la întâlnirile noastre de la Summit-ul liderilor NATO [din Vilnius]. Sper să obținem rezultate dacă cei doi lideri aprobă medierea noastră”, a adăugat Erdogan.
Kremlinul a subliniat în mod repetat că este deschis către negocieri, cu condiția ca „noua realitate teritorială” să fie recunoscută. Moscova a adăugat că discuțiile de pace ar trebui să aibă loc cu susținătorii occidentali ai Kievului, care sunt, de fapt, responsabili de actuala politică a Ucrainei.
Fluxul de știri
0