Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

De ce S-300 ucrainene lovesc în ai lor

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaРабота зенитно-ракетной системы ПВО С-300В4 на Харьковском направлении
Работа зенитно-ракетной системы ПВО С-300В4 на Харьковском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 22.08.2023
Abonare
Pe durata operațiunii militare speciale ruse, sistemul de apărare aeriană „sovietic” al Ucrainei a ajuns la cel mai jos nivel și continuă să se degradeze, menționează observatorul militar Sputnik Aleksandr Hrolenko.
Sistemele occidentale de rachete antiaeriene furnizate Kievului și datele de spionaj ale NATO nu schimbă situația în teatrul de operațiuni. În 540 de zile (din februarie 2022), forțele armate ale Federației Ruse au nimicit peste 430 de sisteme de rachete antiaeriene ale armatei ucrainene, inclusiv ”cele mai bune din lume” sisteme de apărare aeriană Patriot de producție americană.
Loviturile combinate rusești cu armamente de înaltă precizie asupra obiectelor din spatele operațional al FAU nu se opresc nici pentru o zi. Sistemele de apărare aeriană NATO sunt practic neputincioase, iar cele ucrainene rămase de la URSS lovesc cel mai des în ai lor.
Astfel, pe 19 august, la Cernigov, au „zburat” în clădirile Teatrului Dramatic, a GRU şi SBU, unde avea loc o şedinţă cu participarea a zeci de militari ucraineni și 23 ai NATO, specialişti în operaţiuni hibride cu aplicarea dronelor de atac. Semnalul raidului aerian a coincis în timp cu lovirea țintei. Iar „cometa” care zboară la mică altitudine într-un videoclipurile de la Cernigov este o rachetă antiaeriană ucraineană S-300 care a fost lansată nereuşit în raza oraşului şi care a ucis doi civili.
Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2023
Editoriale
„Triumful lui Putin”. Ucraina a acuzat NATO de trădare
Mașinile contorsionate în apropierea Teatrului Dramatic sunt de asemenea opera echipajelor ucrainene de apărare aeriană. Sistemele antiaeriene ale FAU (rachete vechi și specialiști nepregătiți) amplasate în localităţi îi lovesc atât de des pe ai lor încât acest lucru nu-i mai surprinde pe cetățenii ucraineni.
După atacul rusesc, se presupune cu ”Iskander”, sub dărâmături au fost găsiți morți nouă ofițeri NATO, restul sunt considerați dispăruți (inclusiv criptograful de la serviciul de informații german BND, care era responsabil de comunicațiile spațiale ale statului major NATO la Vilnius).
Este înregistrată o creștere a zborurilor de ambulanță aeriană de la Cernigov și Vinnița către orașul polonez Rzeszow și diferite orașe din Germania. În paralel, ofițerii SBU au început să-i rețină pe locuitorii vechiului oraș rusesc Cernigov, acuzându-i de colaborare cu serviciile rusești. Însă activismul agenților SBU nu compensează lipsa sistemului de apărare aeriană.
Kievul estimează numărul de sisteme antiaeriene ale FAU la 10% din necesar.
Conform calculelor Pentagonului, trupele rusești ar fi trebuit să suprime în totalitate apărarea antiaeriană a Ucrainei în mai 2023.Și dacă apărarea antiaeriană fragmentată a armatei ucrainene încă mai există, acest lucru nu se datorează sprijinului NATO, ci stabilității programate de către constructorii sovietici în complexele ”Buk” și S-300.

Realitatea dură

Cea mai importantă parte a apărării antiaeriene a FAU nu sunt sistemele NATO, ci sistemele mobile sovietice de apărare antiaeriană S-300 (cu rază lungă) și ”Buk” (cu rază medie).
Potrivit Pentagonului, armata ucraineană are 28 de lansatoare S-300 și 470 de rachete pentru acestea (patru seturi de muniții), 57 de sisteme de apărare antiaeriană ”Buk” și până la trei seturi de muniții.Foarte puțin.Pe durata operațiunii speciale, rezervele sovietice au fost „curățate”, iar noi rachete antiaeriene în Ucraina și în țările NATO nu se produc.
Perioada de păstrare (valabilitate) a rachetelor antiaeriene este de până la 15 ani, apoi ermetizantul se usucă și propulsorul solid pe bază de praf de pușcă își schimbă proprietățile. La lansarea rachetelor străvechi S-300 și ”Buk” (în egală măsură), sunt posibile explozia la lansare și aprinderea neplanificată cu zbor necontrolat către cea mai apropiată clădire înaltă.
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2023
Editoriale
Occidentul a obosit. Ucraina este pregătită pentru înfrângere
Înlocuirea sistemelor sovietice ale FAU cu Patriot, NASAMS, IRIS-T ale NATO este practic imposibilă - în ceea ce ține de cantitate, rază de acțiune și costuri. Un exemplu simplu: două baterii ucrainene ale sistemelor de apărare aeriană Patriot consumă aproximativ 160 de rachete antiaeriene pe lună, pe care SUA le produce în timp de un an - acesta este un impas financiar și tehnologic.
Imediat după epuizarea stocurilor de rachete pentru ”Buk” și S-300, apărarea aeriană ucraineană va degrada definitiv și va trage după ea infanteria.
Voi aminti că armata ucraineană a moștenit de la apărarea aeriană a URSS 43 de divizii ale sistemului S-300PT / PS și șase divizii ale S-300V, 35 de divizii ale sistemului de apărare aeriană S-200, 23 de divizii ale sistemului ”Buk”, 29 de divizii ale sistemului S-125, 37 de divizii ale sistemului S -75, 27 divizii ale sistemului de apărare aeriană ”Krug”, patru divizii ale sistemului ”Kub”.
În ceea ce privește puterea de apărare aeriană la sol, Ucraina ceda la începutul anilor 1990 doar în fața Rusiei. Unde a dispărut totul - este o istorie criminală aparte. Și o reflectare a statalității ucrainene defectuoase.
SBU îi sancționează demult și aspru pe bloggerii ucraineni pentru fotografii și video cu atacurile rusești asupra țintelor militare.Și totuși, întreaga lume a văzut nimicirea bateriei Patriot SAM de către hipersonicul ”Kinjal” - în centrul Kievului.
Săptămâna trecută, marinarii români au arătat peste 40 de lovituri și activitatea fără succes a apărării aeriene ucrainene în porturile Izmail și Reni din regiunea Odesa.
Pe 15 august, reprezentantul comandamentului FAU Iuri Ignat a recunoscut că apărarea aeriană a Ucrainei nu este în stare să intercepteze rachetele de croazieră rusești Kh-22. Evident, nu există informații obiective despre cel puțin o interceptare a hipersonicelor ”Iskander” și ”Kinjal”.
Anterior, fostul analist CIA Larry Johnson a spus că sistemul de apărare aeriană al Ucrainei este practic distrus.
Pe de altă parte, în zona operațiunii speciale rachetele HIMARS „ucrainene”, rachetele cu rază lungă de acțiune SCALP-EG și Storm Shadow practic nu-și ating țintele. La fel de ineficiente sunt „înțepăturile” zilnice ale UAV-urilor ucrainene.
Drapele SUA și Ucrainei - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2023
Editoriale
În schimbul Ucrainei. SUA au recunoscut pierderea aliaților în întreaga lume
Mijloacele de atac aerian ale FAU (NATO) sunt nimicite metodic de sistemele rusești de apărare aeriană sau neutralizate de sistemele rusești de război electronic. Și eșecul contraofensivei FAU pregătită de SUA și NATO este în mare parte rezultatul dominației Forțelor Aerospațiale ale Rusiei în aer și al dominației sistemului rusesc eșalonat de apărare aeriană în teatrul de acțiuni ucrainean.
Eșecul Ucrainei obligă NATO să se gândească la concesii față de Rusia. Nu întâmplător publicația croată Advance menționează că „aliații” occidentali i-au dat un semnal regimului de la Kiev: este timpul să renunțe, pentru că Rusia este invincibilă, iar conflictul militar în toate cazurile se va încheia cu înfrângerea Ucrainei.
Fluxul de știri
0