Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Africa de Sud: BRICS se va concentra asupra eliminării dependenţei de dolar

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 22.08.2023
Abonare
În timpul Summit-ului de la Johannesburg de săptămâna aceasta, liderii ţărilor BRICS vor discuta modalități de a elimina dependența de dolarul american.
BUCUREŞTI, 22 aug – Sputnik.În timpul Summit-ului de la Johannesburg de săptămâna aceasta, liderii ţărilor BRICS vor discuta modalități de a elimina dependența de dolarul american, a declarat președintele sud-african, Paul Mashatile.
Blocul, compus din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a aplicat mai multe măsuri pentru reducerea cotei dolarului în tranzacţiile reciproce, prin stimularea plăților în monedele membrilor.
„Astăzi lumea ia în considerare acest bloc, deoarece este o temă principală în discursul global [reducerea dependenței de dolar]. Nu suntem aici pentru a concura cu Occidentul. Ne dorim locul nostru în afacerile globale”, a spus Mashatile către liderii de afaceri din țările BRICS, la Summit-ul de la Johannesburg, potrivit RT.
Membrii blocului au promovat ideea creării unei monede comune pentru comerțul între membri.
De asemenea, se aşteaptă ca ţările BRICS, care reprezintă în prezent 40% din populația lumii și aproape o treime din economia globală, să discute despre includerea de noi membri în grup.
Un bloc extins ar reprezenta aproximativ jumătate din producția globală până în 2040, însemnând o pondere dublă faţă de cea a Grupului celor Şapte (G7), cuprinzând cele mai dezvoltate țări din lume, potrivit estimărilor Bloomberg Economics.
Al 15-lea Summit BRICS are loc la Johannesburg, Africa de Sud, între 22 și 24 august. Peste 20 de țări au solicitat oficial aderarea la BRICS, iar altele și-au exprimat interesul în acest sens. În ultimele luni, mai multe țări, inclusiv Argentina, Algeria, Egiptul și Turcia, au spus că ar putea fi interesate de calitatea de membri ai BRICS.
Fluxul de știri
0