Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Budapesta joacă geopolitic cartea sportului

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKРеджеп Тайип Эрдоган и Виктор Орбан
Реджеп Тайип Эрдоган и Виктор Орбан - Sputnik Moldova, 1920, 21.08.2023
Abonare
Campionatul Mondial de Atletism de la Budapesta a fost un bun prilej pentru întâlniri politice la nivel înalt pentru Viktor Orban și diverși lideri regionali.
BUCUREȘTI, 21 aug -Sputnik. Premierul Viktor Orbán a purtat la Budapesta, duminică dimineața, negocieri cu președinții Serbiei, Turkmenistanului dar și cu reprezentantul președinției de stat al Bosniei și Herțegovinei. Duminică după-masa au ajuns și președinții Turciei, Azerbaijanului și Kârgâzstanului.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a convenit împreună cu Viktor Orbán pentru un nou parteneriat strategic prioritar. Astfel, liderul Turciei ar urma să revină la Budapesta în 18 decembrie, când va avea loc ședința Consiliului strategic la nivel înalt, în cadrul căreia se va semna acordul privind stabilirea unui parteneriat strategic prioritar și asistență reciprocă pentru situații de urgență.
La întâlnirea de duminică printre subiectele discutate de Erdogan și Orbán s-au numărat cooperarea energetică dintre Turcia și Ungaria, precum și ratificarea aderării Suediei la NATO.
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a subliniat pentru presa maghiară că e deosebit de important ca țara sa să-și reconfirme relațiile de prietenie în special cu țările din Balcani și Asia Centrală, în contextul actual al războiului din Ucraina, care generează multiple crize, inclusiv cea energetică, față de care Ungaria trebuie să se pună la adăpost.
Fluxul de știri
0