România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România, țara sporurilor pentru orice

© Sputnik / Miroslav RotariRoni
Roni - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2023
Abonare
Lună de lună, România plătește zeci de sporuri bugetarilor. Printre altele, vorbim și despre sporul pentru ”degete obosite”, dar și de cel pentru… hemoroizi.
BUCUREȘTI, 20 aug – Sputnik. Săptămâna viitoare, miniștrii români vor pleca la Bruxelles ca să ceară păsuire pentru mai multe reforme, dar şi posibilitatea de a depăşi deficitul bugetar.
Executivul vrea să convingă Comisia Europeană că poate ţine sub control cheltuielile, dar nu a găsit încă o soluție pentru a scăpa zecile de sporuri pe care le plăteşte lună de lună.
Printre acestea se număra sporul pentru ”degete obosite”, primit de angajații Direcției de Sănătate Publică Bacău, dar şi sporul pentru hemoroizi, care merge lună de lună în buzunarul şoferilor, șefilor şi funcţionarilor din teritoriu.
Statul plătește zeci de sporuri, unele care ajung și la 80% din salariu.
Cu toate acestea. Guvernul pare să fi găsit o soluție doar pentru sporul pentru condiții vătămătoare, dar nici pe acesta nu îl elimină, ci doar îl "ajustează".
Executivul vrea ca sporul pentru condiții vătămătoare să fie acordat în sumă fixă și să nu mai fie raportat la salariul de bază, așa cum se întâmplă în prezent.
Executivul vrea ca bugetarii să primească 1.000 de lei brut, adică aproximativ 650 de lei net, şi nu 15% din salariul de bază, informează antena3.ro.
În prezent, un secretar general din minister primește un spor pentru condiții vătămătoare în valoare de 2.000 de lei. Sporul este raportat la o indemnizație lunară de 15.539 de lei brut.
Un director general primește un spor de 1.539 lei, raportat la peste 15.000 de lei brut, salariul de bază.
Iar un șef de birou primeşte un spor pentru condiţii vătămătoare de 660 de lei la salariul brut de peste 10.000 de lei.
Deşi lucrează în aceeași instituție, un îngrijitor primește un spor pentru condiții vătămătoare de 268 de lei, pentru că valoarea de 15% este raportată la un salariu brut de peste 3.000 de lei.
Prin această modificare, sporurile şefilor de instituții se vor înjumătăți, iar cele încasate de cei mai săraci angajați vor creste.
Fluxul de știri
0