România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Motivele pentru care românii din Italia nu vor să revină acasă

© Fotolia / fabiomaxL'Altare della Patria a Roma
L'Altare della Patria a Roma - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2023
Abonare
Silvia Dumitrache, preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia, susține că majoritatea românilor din Italia doresc să rămână acolo și nu iau în calcul opțiunea revenirii în România. Principalele motive sunt corupția, sistemul de sănătate și învățământul
BUCUREȘTI, 20 aug – Sputnik. Preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia spune că majoritatea persoanelor cu care este în contact, cel puțin în acest moment, nu doresc să se întoarcă în România din mai multe motive.
”Corupția este în floare în România, sistemul de sănătate este mai rău decât îl știam, asta pentru că aceasta este realitatea sau pentru că acum informațiile sunt actualizate și orice se întâmplă în orice colț al țării, în 10 minute apare ca informație. De asemenea, învățământul suferă foarte tare”, spune Silvia Dumitrache.
Aceasta susține că, deși în România salariile sunt mai mari, mulți concetățeni preferă să rămână, deocamdată, în Italia pentru că emigrația recentă din România nu a plecat neapărat pentru supraviețuire, ci a plecat pentru condiții de trai, pentru a oferi copiilor condiții de învățământ, pentru o reală democrație și mai ales pentru ceea ce înseamnă respectul statului față de cetățean, lucru care lipsește din România.
"Eu m-am izbit de mari probleme cu funcționarii statului aproape peste tot. Este greu să te duci la instituțiile statului plătite din bani publici și să aibă o atitudine de parcă i-ai deranjat la ei acasă din timpul programului pentru care sunt plătiți”, a spus preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia.
Fluxul de știri
0